Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

KULTNI RESTORAN „ČIČA MATA“ IZ VELIKE: Kod Grbe na fileke.....

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

KULTNI RESTORAN „ČIČA MATA“ IZ VELIKE: Kod Grbe na fileke

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Nadimak Grbo u Velikoj, poznatom turističkom mjestu u Požeškoj kotlini, svi povezuju sa kultnim restoranom „Čiča Mata“. Tamo  se dobro jede na terasi ispod koje preko blagog vodopada teče bistra planinska rijeka Veličanka. Međutim, rijetko tko zna da se iza tog nadimka krije Ivan Grbavac, poznati ugostitelj.


Također je malo poznato da ako ne dva puta onda bar jednom mjesečno u njihovom restoranu se kuhaju fileki, staro, sada već gotovo zaboravljeno jelo. Ono nije na meniju ali, Grbo mobitelom poziva nekolicinu prijatelja, tadicionalista, zaljubljenika u tu deliciju.


Inače, svakodnevno se nudi meni gotovih jela. Većinom su to standardna, poput graha, čobanca, gulaša, ribe petkom, i niz drugih koja se jedu s žlicom. Na meniu su i sezonska jela, a ovih dana je hit buncek s kiselim kupusom i kuhanim krumpirom. Vikendom se nude specijaliteti kuće, junetina na lovački i teletina iz krušne peći, jela s ražnja, peka i roštilj,riblji specijaliteti te niz drugih jela po narudžbi. Kruh i kolači su vlastite izrade.


Restoran skoro 20 godina vode Grbo i supruga Tatjana, a u zadnje vrijeme posao preuzimaju sin Domagoj i buduća snaha Antonia, studenti završne godine Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Oni će nastaviti bogatu obiteljsku tradiciju.


Bilo kuda da krenete iz Velike, ne možete, a da ne skrenete kod Grbe. Pogled  sa njihove terase završava na vrhu Lapjak u planini Papuku, potom na starom veličkom gradu i na tornju mjesne crkve Sv. Augustina gdje je stolovao fra Luka Ibrišimović, osloboditelj Požege od Turaka. Ne postoje novci kojima možete platiti taj doživljaj, to vam je kao da ste s voljenom osobom.


Njihov restoran je na ulazu u Parku prirode Papuk, neposrednoj blizini Adrenalinskog parka i auto-kampa Duboka, bazena s termalnom vodom . Dvadesteak minuta vožnjom automobilom dolazi se do izletišta Zvečeva te Kutjeva s brojnim vinskim podrumima, a desetak minuta duže do Jankovca.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.