Kulenijada u Požegi – pobijedio Josip Ergović iz Ramanovaca

Autor: DK

_MG_7197 (Small)POŽEGA – Kulenijada u Požegi najstarija je manifestacije te vrste koja je ove godine proslavila svoju 35. godišnjicu na koju se odazvao 41 proizvođač koji je donio svoj uzorak na ocjenjivanje. Cilj manifestacije je da se promovira i predstavi kulen kao izvorni i autohtoni slavonski proizvod i da se potakne proizvodnja tog tradicionalnog gastro specijaliteta koji se sve više prepoznat i cijeni izvan Lijepe naše.

Tako je među 41 kulena ocijenjenih na 35. gastronomsko-turističkoj priredbi pobjednik Josip Ergović iz Ramanovaca koji je za svoj proizvod od stručnog povjerenstva ocijenjen sa 109 bodova te je proglašen ovogodišnjim šampionom za što je dobio zlatnu plaketu koju mu je uručila direktorica Turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak.

Pobjedniku, Josipu Ergoviću uslijedila je i Zlatna medalja također za vrhunski proizvod koji je ocijenjen sa 105 bodova dok se pobjedničkom timu pridružio i Domagoj Ciganović iz Alilovaca koji je također dobio Zlatnu plaketu za vrhunski proizvod koji mu je ocijenjen sa 105 bodova.

Srebrene medalje je dobilo njih 18, brončane 15 a zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji dobilo je 5 proizvođača kulina koji nisu uspjeli ući u krug pobjednika i nagrađenih.

Proizvode na ocjenjivanje donijeli su uz proizvođače iz Požeško-slavonske županije i iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik stručnog povjerenstva Vjenceslav Hruška.

-Kao što smo i očekivali godina za proizvodnju kulena nije bila baš blistav. dosta uzoraka je na polovini pa do 75 posto fermentacije za što još treba vremena da dođe do željenog cilja. U bodovnom dijelu nismo se kao povjerenstvo razlikovali jedan od drugoga. Zadovoljan sam što je veliki broj srebrenih medalja u malom razmaku što govori o veoma dobroj kvaliteti a isto se odnosi i na one koji su ocijenjeni sa broncom. Iz ovoga možemo zaključiti da svi proizvođači koji idu sa proizvodnjom i prodajom kulina idu ka dobrom cilju što se tiče kvalitete, bez obzira na klimatske uvjete, toplinu ili vlagu. Svi oni proizvođači koji žele određena pojašnjenja vezana za proizvod koji smo ocjenjivali mi smo im na raspolaganju i sve možemo obrazložiti – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Vjenceslav Hruška.

Zadovoljan i prema svemu sudeći ne puno iznenađen pobjedom jer je u uvjerenju da je napravio dobar proizvod Josipu Ergoviću ova će nagrada biti poticaj da se još više pozabavi sa proizvodnjom te tradaicijske slavonske delicije.

Josip Ergović, ovogodišnji šampion na Kulenijadi

-Jako je teško napraviti dobar kulen. Svi to možemo praviti ali sve zavisi od više uvjeta i preduvjeta ali i prostorija gdje se proizvodi a kasnije i čuva. Godišnje proizvedem oko 30 komada što zadovoljava moje potrebe i mojih ukućana kojeg se nađe i za moje prijatelje i rodbinu. Što se tiče tajni u proizvodnji ja ju nemam, potrebna je samo volja – rekao je ovogodišnji šampion Josip Ergović.

Prikaz svih proizvođača koji su donijeli svoje proizvode na ocjenjivanje i koji su ocijenjeni prema bodovima kako se navodi:

ZLATNA MEDALJA
1 Ergović Josip RAMANOVCI 109
2 Ergović Josip RAMANOVCI 105
3 Ciganović Domagoj ALILOVCI 104
SREBRENA MEDALJA
1 Barišić Nikola VALPOVO 101
2 Lucić Franjo PLETERNICA 101
3 Vuković Mato SREDNJE SELO, PLETERNICA 100
4 Csider Antun POŽEGA 100
5 Novosel Kristijan GAT, OSJEČKO-BARANJSKA 98
6 Rožić Jozo GORNJI EMOVCI 98
7 Hruška Damir KUTJEVO 98
8 Slavko Mikulić S.P.SELO, BRODSKO-POSAVSKA 95
9 Novosel Slađan GAT, OSJEČKO-BARANJSKA 93
10 Lucić Franjo PLETERNICA 93
11 Kundakčić Marijan GRABARJE 93
12 Polić Strinić Jure POŽEGA 93
13 Janković Tomislav CERNIK, BRODSKO-POSAVSKA 92
14 Pilaš Branko VIŠKOVCI, PLETERNICA 91
15 Ciganović Zvonko POŽEGA 91
16 Ciganović Zvonko POŽEGA 91
17 Blažičević Dragutin BRESTOVAC 90
18 Ciganović Krunoslav ALILOVCI 90
BRONČANA MEDALJA
1 Blažičević Dragutin BRESTOVAC 89
2 Hruška Damir KUTJEVO 89
3 Ciganović Krunoslav ALILOVCI 89
4 OPG Bucić Ivan D.PIŠTANA, VIROVITIČKO-PODR. 88
5 Ciganović Antonija ALILOVCI 88
6 Csider Antun POŽEGA 88
7 BELJE DD B.MANASTIR, OSJEČKO-BARANJSKA 87
8 Mlađen Neven CERNIK, BRODSKO-POSAVSKA 84
9 Polić Strinić Jure POŽEGA 83
10 OPG Tworek Mario NOVA GRADIŠKA 81
11 Mlađen Boris CERNIK, BRODSKO-POSAVSKA 81
12 OPG Bucić Ivan D.PIŠTANA, VIROVITIČKO-PODR. 77
13 OPG Bucić Ivan D.PIŠTANA, VIROVITIČKO-PODR. 77
14 Čakalić Tomislav DOLJANOVCI 76
15 Kundakčić Marijan GRABARJE 75
ZAHVALNICE
1 Kalinić  K&J VIROVITICA 74
2 Kalinić Josip VIROVITICA 74
3 Žabčić Josip KORIJA, VIROVITICA 65
4 Begović Željko DRŠKOVCI 55
5 Trusić Adam S.P.SELO, BRODSKO-POSAVSKA 50

no images were found

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: