Kulen i šunke za nadolazećeg blagdana Uskrsa

Autor: D.M.

Proizvodnja suhomesnatih proizvoda obitelji Hruška iz Bjeliševca pokraj Kutjeva prepoznatljiva je na tržištu i izvan granica Hrvatske. Ipak, uz njihovo ime je vezana proizvodnja kulena. Sve je to počelo prije 25 godina kada je Vjenceslav sudjelovao na tada prestižnom ocjenjivanju, Kulenijadi Večernjeg lista. Visoke ocjene za kvalitetu kulena i šampionske titule bili su poticaj da vlastitu proizvodnju tovljenika svinja usmjeri u preradu tradicionalnog slavonskog kulena. U četvrt stoljeća rada, prilagođavanju zahtjevima hirovitog tržišta uspjeli su očuvati obiteljsku tradiciju.

– Ovo je naš obiteljski posao u koji je uz moju suprugu uključen i sin Damir koji je završio fakultet prehrambene struke, te njegova supruga Mateja. Živimo za ovaj posao. Nema minute da ne razmišljamo što, kako i na koji način napraviti da budemo još kvalitetniji. Prvi sam kulenar koji se registrirao u našoj županiji i opstao – ističe Vjenceslav.

Ovih dana kod obitelji Hruška nema opuštanja i odmora. Sve je u znaku nadolazećeg blagdana Uskrsa. Počelo je na tržište poštom slanje naručenih za ovu prigodu posebno pripremljenih šunki. Vratili su se kupci iz EU koji su zbog Covida 19 izostali prošle dvije godine. Uskršnje šunke ponovo idu u Švedsku, Dansku, Austriju i Sloveniju. U Hrvatskoj kupci iz Dalmacije i Istre naručili su znatne količine. Ipak, najbolji kupci su iz Zagreba i Rijeke. U tjednu koji prethodi Uskrsu šunke će se prodavati u trgovini u Požegi, te odnedavno na novootvorenom prodajnom mjestu na tržnici u Pleternici.

Većina proizvoda je odimljena i sada je u zriobi. Odsoljavaju se zadnje uskršnje šunke koje idu na odimljavanje. Uz kulen, slanine, kobasice, kulenove seke, čvarake, švargle, tržište je dobro prihvatilo i dva nova proizvoda, , sušeni vrat i pisanicu, u narodu poznatiju i kao lungić. Obitelj Hruška ima  proizvodnju mesa iz vlastitog uzgoja. Hranu za svinje proizvodi na na nešto više od 20 hektara vlastitih površina, a tovljenici se prerađuju tek nakon 18 mjeseci tova. Takovo meso je “zrelo”, a tu kvalitetu su kupci davno prepoznali.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek