Kruh iz krušne peći po staroj recepturi za potrebe svoga domaćinstva: Baka Marija ne posustaje u njegovanju tradicije /FOTO/

Autor: D.M.

Obitelj Marije Jagečić iz Biškupaca jedna je od rijetkih koja još uvijek za potrebe svoga domaćinstva priprema domaći kruh iz krušne peći. Kada se Marija udala, a sada je ušla u deveto desetljeće života, svekrva ju je naučila kako peći kruh na stari način. To je obiteljska tradicija koja se prenosi s jedne na drugu generaciju.

Tijesto se zamijesi s kvasom od germe koji je pripremljen dan prije. Potom se tjesto još nekoliko puta premjesi što za Marijine ruke nije baš jednostavno. Koristi se meko brašno zamjenjeno u mlinu za vlastitu pšenicu. Dok se tjesto “diže”, a to je uz peć u kuhinji, drvima se loži krušna peć na dvorištu. Nju treba dobro zagrijati jer se kruh peče dva sata. Za vatru je zadužen sin Vinko.

Uvijek se priprema i peče deset kruhova jer osim Marijine obitelji rado ga jedu njihovi rođaci i prijatelji. Ovakav kruh i nakon više dana zadržava svježinu i užitan je za jelo. Naravno, nema ni trunke aditiva ni konzervansa.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88