Požega.eu

Krug s Matkom Peićem po Požeškoj gori i to nizom vinogradarskih puteva /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Krug s Matkom Peićem po Požeškoj gori i to nizom vinogradarskih puteva /FOTO/ Požega.eu | Krug s Matkom Peićem po Požeškoj gori i to nizom vinogradarskih puteva /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Sjećajući se Matka Peića, poznatog Požežanina slikara i književnika, članovi Hrvatskog planinarskog drruštva Sokolovac iz Požege organizirali su zanimljiv izlet po Požeškoj gori. Prije polaska na izlet okupili su se kod  brončanog portreta Matka Peića na istoimenom Trgu koji je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević. Tom prilikom moglo se čuti nekoliko crtica iz njegovog života i književnog opusa gdje treba spomenuti da je knjigom putopisa Skitnje daleke 1967 godine na sebe skrenuo pažnju.

Zanimljiva i vesela planinarska družina ove prekrasne i sunčane nedjelje  poslije fotografiranja otisnula se putem Požeške gore. Uspon je počeo kod Grginog dola, te se nastavio zanimljivim označenim cestama Prosičkim i Požeškim vinogradskim putevima. Nakon prvog većeg uspona planinari su napravili stanku kod poznatog požeškog vinogradara Damira Klarića, te kod njegovog vinograda i kuće nazdravili poznatom kapljicom ovog koju je pripremio ljubazni domaćin.

Zatim su se sudionici spuštali kroz prekrasne vinograde koji su okupani jutarnjim zimskim suncem pokazivali svu ljepotu. Negdje kod prigradskog naselja Komušina imali su veću stanku koja je bila pravi melem za oči i nepce svih sudionika uz poznate delicije. Hodajući ovim prekrasnim stazama i puteljcima nailazili su na brojne ljude koji su obavljali svoje svakodnevne nedjeljne poslove, te pozdravljali planinare.

Gotovo svaki prolaz pored kuće pozdravljao je lavež pasa ili interes domaćih životinja. Pogledi koji su pucali s Požeške gore na sam grad sve nazočne su ostavljali jednostavno bez daha. Prije početka spuštanja i povratka kući kod lokaliteta Koydlov zdenac kojega su tablom obilježili vinogradari i planinari davne 1998. godine mogle su se čuti informacije o našem sugrađaninu Stjepanu Koydlu koji je bio učitelj vinogradarstva, pivničarstva i voćarstva u požeškom kraju, a njegovo ime sada nosi Udruga voćara i vinogradara u Požegi.

Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili predsjednik Društva Bruno Horvat i Branimir Bartolović. Tako je tradicija nastavljena. Stoga podsjetimo na misli pozantog Požežanina:

“Požežanin je ravničar, bez sumnje. Ali Požežanin je i gorštak. Jedno od glavnih zanimanja je planinarenje. Bilo bi dobro da mu se pridružiš”. (Matko Peić)Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.