Kroz deset godina PANORE unapređen gospodarski i društveni život u Požeško-slavonskoj županiji

Autor: D.K.

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – Panora, osnovana je prije deset godina s ciljem unaprjeđenja gospodarskog i društvenog razvoja županije. Neki od završenih projekata su energetske obnove škola i stambenih zgrada na području županije, „Pčelarski inkubator“, „Hortikulturalna inkluzija“ te projekti za pomoć osobama s invaliditetom. Trenutno je, između ostalih, u tijeku provedba programa vezanih uz ruralni razvoj Požeško-slavonske županije koje je na konferenciji održanoj 17. lipnja predstavio Stjepan Jakopović, Panorin savjetnik za projekte.

-Novootvorene natječaje i one koji su već u provedbi podijelili smo u tri skupine. Jedni se odnose na poljoprivredni sektor, drugi na sektor šumarstva i posljednji na javni sektor koji obuhvaća gradove i općine. Najviše interesa ima za natječaje koji se odnose na pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te za natječaje koji omogućavaju razvoj već pokrenute djelatnosti te vrste. – kazao je na današnjoj konferenciji Stjepan Jakopović dodavši kako je intenzitet sufinanciranja za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti 100%.

Požežani koji se odluče pokrenuti ovakav vid poslovanja imaju mogućnost sufinanciranja u iznosu od 50 tisuća eura, a natječaj je otvoren do 10. kolovoza 2020. godine. Za razvoj već pokrenute nepoljoprivredne djelatnosti moguće je ostvariti sufinanciranje u iznosu do 200 tisuća eura, a osobe koje pružaju usluge poljoprivrednom mehanizacijom imaju mogućnost korištenja potpore u iznosu od 40% ukupnih troškova.

-U sektoru šumarstva postoji natječaj na koji se mogu prijaviti gradovi i općine, a radi se o uređenju poučnih staza i vidikovaca. Maksimalan iznos ostvariv putem ovog projekta je 100 tisuća eura, a intenzitet potpore je 100%. Na natječaj se mogu prijaviti šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge koje se bave zaštitom prirode te druge pravne osobe koje u svom statutu imaju zaštitu prirode. – dodao je Jakopović.

Osim navedenih mogućnosti sufinanciranja, gradovi i općine imaju mogućnost prijaviti se na natječaj za uređenje šumskih cesta, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava za ove radove je milijun eura.

-Ono što je novitet je uvođenje novog financijskog instrumenta. Radi se o zajmovima za obrtna sredstva, što do sada nije bilo moguće. Poljoprivrednici mogu dobiti sredstva u iznosu do 25 tisuća eura s rokom korištenja tri mjeseca i povratom od jedne do tri godine. To se odnosi na nabavu zaštitnih sredstava, troškova sjetve, nabave živih životinja i svega onog što u ovom trenutku odmah treba gospodarstvima. – poručio je Panorin savjetnik za projekte uputivši sve poljoprivrednike da prate internet stranice kako bi bili u toku s projektima i potporama koje bi mogli ostvariti.

Kako je na kraju konferencije napomenuo Jakopović, ovo su samo neki od projekata za pomoć ruralnom razvoju Požeško-slavonske županije. Svi spomenuti programi završavaju u kolovozu stoga su upravo oni istaknuti kako bi što veći broj žitelja Požeško-slavonske županije iskoristio mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava.

Tekst i foto: Marija F.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88