Kraj zime i početak proljeća – vrijeme za brojne zabavno-glazbene priredbe

Autor: DK

Uobičajeno je za zimske mjesece i početak proljeća održavanje brojnih zabavno-glazbenih i zavičajnih priredbi u požeškom kraju koje sdu  vijek bile dobro posjećene. Neke od njih već su održane kao napr. „Ramsko silo“ u Jakšiću, nažalost iz obiteljskih razloga izostalo je tradicionalno „Bosansko sijelo“ koje je organizirala Udruga Komušana i prijatelja Komušine, a nekadašnje „Slavonsko šokačko sijelo“ u Zagrađu nestalo je unazad nekoliko godina.

Uskoro slijede uobičajene priredbe za veljaču, a to su Šumarska zabava uz nastup „Slavonskih lola“ i grupe „Twisat off“, te „Lovački bal“ uz nastup vrsnih tamburaša „Salaš“. Iza toga će se održati Festival kulenove seke u Velikoj gdje će nastupiti novogradiški City band, te folkloraši ovog kraja i pjevačke skupine.

Bit će tu  i priredbi uz Valentinovo i Međunarodni dan žena. Krajem veljače i početkom ožujka priprema se niz pokladnih priredbi, a nakon toga tradicionalna „Lička večer“ Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ gdje će svirati tamburaši „Patrioti“ iz Otočca, te pjevati Ivana Galović i Stjepan Jeršek Štef. U tom će razdoblju biti još nekoliko manjih lovačkih priredbi kao npr.u Orljavcu i Vetovu, a lovci pakračko-lipičkog kraja imat će također svoj bal.

Sve bi trebalo biti okončano u subotu nakon Uskrsa kada će se održati „Hercegovačko silo“ sa tradicijom dugom više od 20 godina, kojom se mogu podičiti i Ličani. Hercegovce će zabavljati „njihov“ čovjek iz starog kraja Zoran Begić Zoka tako da će sigurno biti dobre pjesme i svirke, a neće izostati ni poneka ganga.

Šteta je što Požega više nema Hajdukovu „Bilu noć“ koja se ranije održavala kao kvalitetna i dobro posjećena priredba. Naime, Društvo prijatelja Hajduka u Požegi je ugašeno, zbog nerazumijevanja Udruge „Naš Hajduk“ koja je od njih čak potraživala novac umjesto da oni daju potporu za ovakve priredbe i aktivnosti u zemlji i svijetu.

Foto: Ilustracija, pozega.eu

Komentiraj: