Korona virus prorijedila odlaske u lov, a radne akcije i obilasci lovišta traju

Autor: Jelenko Topić

Novonastala situacija sa pandemijom zaraze koronavirusom ima utjecaj i na lovstvo, pa su se lovoovlaštenici na području Slavonije i Baranje u dobroj mjeri prilagodili tim okolnostima.

Mario Švajda, predsjednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Ruševa

-Svih 40 članova je obaviješteno da do daljnjeg nema lova niti bilo kakvih okupljanja, a lovočuvari će nadzirati lovište radi sprečavanja krivolova – ističe Mario Švajda, predsjednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Ruševa (Požeško-slavonska županija). Dodao je da će imati pojedinačne izlaske u lovište tijekom kojih će lovci i lovočuvari prihranjivati divljač, te ubacivati sol u solišta.

-Zabrana okupljanja na svim javnim mjestima obuhvaća i lovačke domove tako da nemamo lovove, a mi smo ih od 1. travnja otkazali zbog istraživanja nafte na našem području. Tijekom ožujka imali smo nekoliko radnih akcija na obnovi lovno-tehničkih objekata, a slijedi nam sjetva kukuruza u remizama što će obaviti nekoliko naših članova – kazao nam je lovnik Mario Pavlović, lovnik Lovačke udruge „Fazan“ iz Svinjarevaca (Vukovarsko-srijemska županija). Dodaje da lovište Svetinja površine 1380 hektara redovito obilaze lovočuvari, ali i lovci pojedinačno tako da nema krivolova.

-Obavijestili smo članove da se otkazuju radne akcije sa više ljudi, jedino ćemo nešto raditi uz sudjelovanje do tri čovjeka uz poštovanje udaljenosti među njima, te individualne aktivnosti u lovištu, a lov je zaustavljan – riječi su Ivana Medunića, predsjednika Lovačkog društva Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji. Nadalje kaže da su početkom ožujka imali proljetno prebrojavanje divljači, a slijedećih tjedana imat će redovne ophodnje lovišta.

Iz ovoga je vidljivo da će slavonski lovci svoje aktivnosti tijekom travnja uglavnom imati na uređenju lovnih površina, obradi oranica, te saniranju objekata. Uz smanjenje prihrane, jer se divljač  tijekom proljeća sve više hrani u prirodi, neće izostati ni uobičajene popune solišta.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek