Korizmeni stol: Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme /FOTO/

Autor: D.K.

Na poziv članova KUD-a Bektež i njihovog predsjednika Duška Bijelića, vjernog čuvara tradicije i narodnih običaja na zanimljivu i jedinstvenu manifestaciju u našim krajevima „Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme“ odazvalo se šest kulturno-umjetničkih društava iz gradova i općina s područja Slavonije. Svi oni su na svoj način i iz svojih krajeva uredili Korizmeni stol na kojem su se mogla naći već pomalo zaboravljena jela koja još uvijek one starije generacije pokušavaju sačuvati od zaborava.

Manifestacija je bila i natjecateljskog karaktera na kojoj su se sa svojim uređenim korizmenim stolovima i običajima u vremenu korizme predstavili članovi KUD-a Požeška dolina iz Požege, KUD-a “Šokačka grana” iz Osijeka, KUD-a “Lisinski” iz Našica, KUD-a „Šijaci“ iz Biškupaca, KUD-a “Tamburica” iz Velimirovca i „Drumarice“ iz Brodskog Stupika dok su domaćini imali uređen stol s kojim se nisu natjecali. 

Korizmenim i drugim napjevima u drugom dijelu manifestacije predstavila su se kulturno-umjetnička društva čime je njihovo zajedništvo i druženje okrunjeno.  

Svoju su priču pričale, korizmene običaje dočaravali te o hrani na korizmenim stolu nešto više govorile predstavnice KUD-ova, a prosudbena komisija je davala svoje ocjene te usuglasila i pobjednikom proglasila KUD „Šokačku granu“ iz Osijeka.  

Više iz kategorije