Korak do realizacije: Čeka se potpisivanje ugovora i izgradnja studentskog doma može početi

Autor: D.K.

POŽEGA – Požeško Veleučilište je na pola koraka do početka provedbe projekta izgradnje Studentskog doma u Požegi. Naime, prema informacijama koje smo dobili iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije dovršen je zadnji korak iz nadležnosti te institucije. Slijedeći je korak donošenje Odluke o financiranju koju donosi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Za to gotovo nema nikakvih prepreka jer je dokumentacija potpuna i uredna i ispunjeni svi uvjeti da se odobre bespovratna financijska sredstva u iznosu od gotovo 32,7 milijuna kuna.

-Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije je, kao jedno od nadležnih tijela za postupak vrednovanja prijave Veleučilišta u Požegi, dovršila zadnji korak iz svoje nadležnosti te je prijavitelju poslana obavijest o izvršenoj provjeri prihvatljivosti izdataka projekta. Sljedeći korak je donošenje Odluke o financiranju, koja je u nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava moguće je potpisati tek po donošenju Odluke o financiranju – navodi se u odgovoru na naš upit kojeg potpisuje Martina Grgas iz Službe za potporu ravnatelju Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Nadalje navodi kako prema rezultatima vrednovanja prijave, prihvatljivi troškovi projekta iznose 32.683.129,43 HRK što je ujedno najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti iz Europskog fonda za regionalni razvoj i nacionalnih sredstava.

-Troškovi projekta su predviđeni za kupnju nekretnine na kojem će se graditi budući studentski dom, troškove izrade projektne i tehničke dokumentacije, troškove izvođenja radova i opremanja studentskog doma, uređenja okoliša, troškove upravljanja projektom te promidžbe i vidljivosti – dodala je Martina Grgas u odgovoru na naš upit zaključujući kako se prema uvjetima poziva, projekt mora završiti najkasnije 36 mjeseci od potpisa Ugovora ili do 30.6.2023. godine.

Podsjetimo, mogućnost izgradnje Studentskog doma u Požegi najavio je još u svibnju prošle godine tadašnji gradonačelnik Vedran Neferović na tiskovnoj konferenciji, na kojoj su bili nazočni dekan Veleučilišta u Požegi dr.sc. Dinko Zima i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta prof.dr.sc. Drago Šubarić, o čemu smo pisali POGLEDAJ OVDJE.

Slobodno se može reći da je tadašnji požeški gradonačelnik Neferović uz potporu pročelnika Upravnog odjela za europske integracije grada Požege, doc.dr.sc. Marka Šostara i pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnoti i gospodarenje Jasminke Vodinelić osmislio cijeli projekt, pronašao prihvatljivu lokaciju i mogućnost gradnje što je u konačnici prihvatilo Upravno vijeće požeškog Veleučilišta i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta odobrilo, o čemu smo također u siječnju ove godine pisali POGLEDAJ OVDJE

Izgradnjom Studentskog doma požeški će studenti imati standard s kakvim se  može podičit tek nekoliko veleučilišnih centara u Hrvatskoj. Bilo je pojedinaca, kako u tadašnjoj oporbi tako i među vladajućima, koji su izražavali sumnju da će se sredstva moći dobiti i stopostotno financiranje kako za kupovinu zemljišta tako i za samu izgradnju. Postupak Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije koji je proveden govori nešto sasvim drugačije.

Više iz kategorije