Konobare traže na sve strane, no njih ni za lijek

Autor: DK

POŽEGA – Posljednjih nekoliko godina na tržištu radne snage u Požeškoj kotlini zasigurno su najtraženiji konobari jer je na mnogo ugostiteljskih objekata u gradu Požegi i okolni izvješen oglas kojim se traži djelatnik.

Ovaj problem je najizraženiji tijekom ljetnih mjeseci kada traje sezona godišnjih odmora na Jadranu pa veliki dio radnika u ugostiteljstvu ponajprije konobara, kuhara i osoblja za čišćenje prostora polazi na sezonski rad gdje se može koliko-toliko pristojno zaraditi, te time pokriti i ostatak godine.

Sama činjenica da primjerice konobari ovdje u najvećem broju slučajeva imaju plaće oko tri tisuće kuna, u nekim lokalima pet i više, a na morskim destinacijama i više od šest  dovoljno govori zbog čega se mnogi odlučuju poći raditi izvan svoga kraja. U nekim je ovdašnjim lokalima konobarima omogućen više nego prihvatljiv rad uz primjerene primanja, regrese i božićnice ali oni se ipak odlučuju na druge destinacije odlaziti, bilo u zemlji ili inozemstvu. Uz to na morskim lokacijama nešto se prikupi i dodatno tako da oni štedljiviji koji dobro gospodare zarađenim novcem mogu naći računicu za sebe i obitelj. Donose li ispravnu odluku vrijeme će pokazati.

Drugi razlog je dakako odlazak ljudi u potrazi za poslom izvan granica naše države. I tamo ugostiteljski radnici imaju mnogo veća primanja no u svome zavičaju, ali tamo su i životni troškovi osjetno skuplji ponajprije stanarina koja se često penje do polovine ili trećine mjesečne plaće.

Ključ ovog rješenja očigledno leži u rukama poslodavaca jer se teško može očekivati da će čovjek odavde otići raditi negdje dalje ukoliko ima koliko-toliko pristojna primanja. Mnogi poslodavci će reći da za podizanje plaća nema mogućnosti u što u većini slučajeva ne možemo povjerovati, no čini se ipak da tu prevladava njihova pohlepa da im ostane što veći dio profita, a poznata je i ona naša narodna „da se vlasnik posla mora u roku od godine dana voziti u Mercedesu“ jer u protivnom nije „dobar“ poduzetnik! Dakako da u takvim slučajevima podanici ostaju na minimumu primanja, ali i drugih prava, a na to bi zasigurno trebala utjecati zakonska regulativa, ali i inspekcijske službe.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »