Konfekcijska tvrtka “Orljava” ide na prodaju, natječaj raspisan!

Autor: DK

Orljava (Small)POŽEGA – Požeška tvrtka “Orljava” d.o.o. definitivno ide na prodaju o čemu se već duže vrijeme nagađa posebice iz razloga jer ta tvrtka, kako doznajemo, nije od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Trenutni vlasnik “Orljave” je Vlada Republike Hrvatske 75% dok je Centar za restrukturiranje i prodaju ( CERP) u vlasništvu sa 25%. Poznato je da je Orljava poslovala u sklopu Kaznionice Požega sve do 4.prosinca 2002. godine kada se pogon Orljave razdvaja i postaje zasebna pravna osoba.

Bolji poznavatelji prilika Orljave govore kako su najbolje godine, odnosno najbolja vremena za tu tvrtku bila 1990-tih kojih je godina bilo najviše i zaposlenih u toj tvrtci.

-Najviše zaposlenih u Orljavi, oko 500 djelatnika, imali smo u periodu od 2003-2005 godine dok danas zapošljavamo 340 zaposlenika – ističe dugogodišnji prvi čovjek Orljave, danas predsjednik Uprave Luka Balenović koji naglašava kako je i pogon u Velikoj u funkciji koji se dijelom koristi kao skladišni prostor gotove robe zbog pomanjkanja prostora u Požegi, a dijelom se koristi kao pogon za tapeciranje namještaja u kojem je zaposleno 20 radnika.

Padom prodaje na domaćem tržištu financijska situacija i likvidnost Orljave d.o.o. je otežana što posebice dolazi do izražaja u 2009. godini. Takva situacija, problem sa likvidnošću Orljava odlazi u predstečaj za što je postupak pokrenut 28.veljače 2013 godine, a predstečajni postupak je odobren 26.listopada 2013. godine.

Luka Balenović, predsjednik Uprave Orljava d.o.o.

-Razlozi ulaska u postupak predstečajne nagodbe je nemogućnost plaćanja obveza prema državi. Da Orljava nije pokrenula postupak predstečajne nagodbe najvjerojatnije bi bila prisiljena pokrenuti stečajni postupak. Poznato je kao što sam i naglasio da je Orljava do 2002. godine bila u sustavu Kaznenog zavoda, Kaznionice, kao gospodarska jedinica, te je u svom sastavu imala poljoprivredu, stočarstvo, metalni pogon i konfekciju muških košulja. Diobom Bilance Orljave kao gospodarske jedinice Kaznenog zavoda, Orljava je izgubila poljoprivredu, stočarstvo i metalni pogon, te preuzela sve financijske obveze i kreditnu zaduženost – pojašnjava Balenović

Da bi se Orljava kao tvrtka mogla prodati neophodno je da se izmjesti pogon iz kruga sadašnje Kaznionice za što su se u tom pravcu počeli poduzimati određeni koraci.

-Za budućeg strateškog partnera, a i za Državu kao vlasnika, bilo bi od izuzetnog značaja, na obostrano zadovoljstvo i uzajamnu suradnju, da se Orljava d.o.o. izmjesti iz bivšeg industrijskog prostora Kaznionice, bilo zamjenom nekretnina ili unosom nekretnina budućeg strateškog partnera – dodaje Balenović ne želeći komentirati određena nagađanja oko lokacije i pregovora na većoj razini.

Zdravko Ronko 5 (Small)

Zdravko Ronko, saborski zastupnik

Zasluga saborskog zastupnika Zdravka Ronka za dobivanje pozajmnice i za pomoć u izmještanju pogona! 

Zatražili smo informaciju od saborskog zastupnika Zdravka Ronka o njegovim informacijama i mogućem izmještanju pogona i o kojim se mogućim lokacijama radi na što smo dobili znakovit odgovor.

– Mogu samo reći da ću maksimalno pripomoći razrješavanju tog pitanja i da ću dati sve od sebe u granicama svoje mogućnosti. Vjerujem u kvalitetno iznalaženje tog rješenja a u određenom pravcu su i poduzeti početni koraci- rekao je saborski zastupnik Zdravko Ronko za kojeg doznajemo da je dao veliki doprinos za dobivanje pozajmnice od dva milijuna kuna kako bi se premostilo poslovanje tvrtke.

-Orljava je u suradnji sa DUUDI-jem, dobila pozajmicu s ciljem poboljšanja likvidnosti i što kvalitetniju pripremu tvrtke za eventualnu prodaju. Inicijativom Uprave uz podršku saborskog zastupnika gospodina Zdravka Ronka posudbom smo donekle premostili problem sa likvidnošću – zaključio je Luka Balenović, predsjednik Uprave Orljava d.o.o.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: