Konačno kraj HDZ-ove trakavice: Puljašić kandidat za gradonačelnika, Neferović za dožupana; odluku “amenovao” i sam Plenković

Autor: D.K.

POŽEGA – Nakon tri sata zasjedanja, sada je i službeno – Darko Puljašić HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika Požege. Odluka je to koju je danas “amenovao” i sam predsjednik stranke Andrej Plenković na sjednici Županijskog odbora HDZ-a. Tako je Požega zasigurno grad u kojem je nikad teže bilo izabrati kandidata.

Podsjetimo, unutarstranački rat u požeškom HDZ-u traje gotovo deset mjeseci, nakon što je Darko Puljašić izabran za predsjednika GO HDZ-a Požege. Dio članstva priklonio se Puljašiću, a dio Neferovićevoj struji koji je podržavao Antu Šolića.

Od svibnja prošle godine puno se toga događalo. Neslužbeno doznajemo da su gradski i županijski predsjednik i aktualni gradonačelnik Požege nekoliko puta bili “na ribanju” u središnjici. Strasti su se pokušavale smiriti i na daljinu, kupovanjem vremena, no ni to nije uspjelo. Prvi pokušaj imenovanja kandidata za gradonačelnika je propao te u trenutku kada je sve bilo već gotovo iz središnjice je, navodno od tajnika stranke Gordana Jandrokovića, došla depeša da se stane s konačnom odlukom. Slijedi ponovno period lokalnog prepucavanja te “vaganja” u središnjici. Nedavno je u Požegi bio i Mario Kapulica, predsjednik zajednice utemeljitelja HDZ-a. No, ni tada ništa nije riješeno. I onda dolazi 22. ožujka – dan D. U Požegi se iščekivao dolazak Gordana Jandrokovića da bi u posljednji trenutak svoj dolazak najavio i sam predsjednik stranke Andrej Plenković.

Gotovo nitko i nije očekivao bilo kakve prevrate jer Darko Puljašić već odavno je stranački favorit u Požegi. No, da Neferović ipak visoko kotira u stranci pa tako u i samom vrhu, potvrđuje i današnja odluka po kojoj stranka i dalje računa na njega. Naime, Neferović će biti HDZ-ov kandidat za dožupana.

Neki od protukandidata iz drugih stranaka mjesecima sa suprotne strane iščekuju upravo Puljašića i kažu “artiljerija je spremna”. No, poznavajući Puljašićev temperament fajtera, političku borbu i sam jedva čeka. Ekstrovertiran i bez dlake na jeziku…ipak, Puljašiću je ovo veliki test. Dobije li izbore, smiješi mu se i Sabor u kojem je po broju glasova, da je pravde u politici, već trebao biti.

Hoće li današnji Plenkovićev dolazak u Požegu konačno smiriti tenzije između donedavno najbližih suradnika Neferovića i Puljašića, pokazat će vrijeme. No, činjenica je da su svi očito trebali dobiti po prstima ni manje ni više nego od predsjednika stranke. Kompromis je postignut, a sada je vrijeme zasukati rukave. Jer, obojica su političari s malo utakmica u nogama i moraju biti svjesni da “s druge strane nišana” imaju daleko iskusnije igrače. Vremena za prepucavanja više nema i već su odavno trebali  pripremati predizbornu strategiju.

Ovakvu odluku i “postignuti kompromis” teško je komentirati jer nas neki izvori uvjeravaju da to ipak nije konačno, prvenstveno misleći na Neferovića.

Hoće li donedavno nerazdvojni požeški dvojac preživjeti još jedan test, znat će se uskoro.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek