KOMBAJNI NA NJIVAMA: Suša smanjila urod kukuruza i do 40 posto

Autor: Jelenko Topić

ZAVRŠJE – Pedesetak poljoprivrednika požeškog kraja okupilo se na Danu polja Pioneer hibrida kukuruza na imanju Josipa Pepe Kordasa u Završju, a nemaju razloga za zadovoljstvo jer je urod kukuruza na njihovim poljima zbog dugog sušnog razdoblja prošlog ljeta osjetno slabiji.

Prema riječima inženjera Branka Pišonića, prodajni predstavnik Područja Jug tvrtke Pioneer ove godine su ogromne razlike u prinosima zbog suše, ali i primjene agrotehničkih mjera, a to smanjenje iznosi od 2o do 40 posto.

-Posavina je manje pogođena sušom zbog sastava tla koje više zadržava vlagu, a Požeška kotlina više jer su tu pjeskovita zemljišta -ističe Pišonić dodajući da nova genetika daje veliko poboljšanje u urodu što je vidljivo na svim pokusnim poljima pogotovo na onima gdje su promjenom sortimenta zasijani hibridi iz linije Aquamax među kojima su i novi uključujući i onaj za silažu. Pišonić tvrdi da ta linija hibrida i u ovako ekstremnim uvjetima daje dobre prinose.

 Takve hibride na svome imanju ima ih domaćin skupa Josip Pepa Kordaso koji ističe da oni razvijaju znatno više korijena koji u sušnom razdoblju crpi iz zemlje i najmanje čestice vlage.

Sudionici skupa razgledali su pokusne površine Pioneer hibrida, a promotor Krešimir Tomanović upoznao ih je sa njihovim karakteristikama, te su najavljena sjemena hibrida za predstojeću sjetvu.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot