KOLINJE U VELIČKOM KRAJU: Vikend u znaku tradicionalnih običaja /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Iako je pretoplo vrijeme za ovo doba godine mnogi će iskoristiti ovaj vikend za obavljanje  tradicionalnog slavonskog kolinja. Tako je i kod Ive Pastuovića, kuhara u Domu za stare i nemoćne u Velikoj. Obrađuje se bravac od preko 230 kilograma. Rade se kobasice, slanine, tope čvarci. Mesa za mljevenje je puno, jer su za kobasice i seke isječeni butovi i plećke. Polovica mesa i prerađevina će završiti kod Ivinog prijatelja Željka Španjola, profesora na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. U poslu pomaže Ivin rođak Mladen Trnačić iz Velikih Zdenaca. Zahvaljujući vrsnom mesaru, Veličanu Branku Čardiću posao je gotov prije podneva. Slijedi ručak da se vidi što je napravljeno.

Istovremeno, nešto dalje od Velike u Biškupcima kod Roberta Sakomana je također kolinje. To je poseban događaj u ovoj obitelji. Okuplja se rodbina, Robertu iz Požege dolaze braća Mišo i Ivica, a iz Osijeka sestra Helena. Tu su i  susjedi,  prijatelji. Kod njega po starom slavonskom običaju kolinje traje dva dana. Imali su tri bravca od oko 350 kilograma koje su roditelji Katica i Mijo othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine. Prvi dan šure se i pažunjaju svinje. Bez traktorske dizalice bilo bi teško raspoloviti polovice.

Drugi dan se počinje s doručkom. Pije se kuhana rakija, jede se jetrica s bijelim lukom, reže se prošlogodišnji kulen i seka. Dok se polovice trančiraju i prerađuju u kuhinji snahe kuhaju juhu, motaju sarme za ručak. Muški, nadjevaju kobasice, kuleni i krvavice, topi mast i prešaju čvarke. Mase je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka koji već dolazi oko 16. sati.

Međutim, Roberta brine južina i izuzetno toplo vrijeme, neprimjereno za ovo doba godine. To nije dobro za meso koje bi se trebalo ohladiti prije soljenja i spremanja u zamrzivač.  Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle, sarma. Zapjeva se uz odličnu graševinu iz vlastitog podruma.

Foto: D. Mirković [FAG id=268884]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek