Kolegama iz Požeške Kronike srebrna medalja na 4. Festivalu kulenove seke u Bačkom Petrovcu

Autor: D.K.

BAČKI PETROVAC / POŽEGA – Na međunarodnom festivalu Klobasafest 2018. uz četrdeset ekipa iz Slovačke, Rumunjske i Vojvodine, sudjelovala je i jedna ekipa iz Hrvatske, ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska. Bački Petrovac je općina u Vojvodini, koja je većinski naseljena Slovacima, otuda i naziv Klobasafest, a i kobasice su se pripremale po slovačkim receptima. Članovi Zadruge Kulen Bački Petrovac prošle godine sudjelovali su na Međunarodnom Festivalu kulenove sele, njih 9 s devet uzoraka kulenove seke, koju oni zovu kulen, te je ovo bio uzvratni posjet. Uz natjecanje ovaj posjet urednik tjednika Kronika požeško-slavonska je iskoristio i za odličnu promociju nadolazećeg, već 03. ožujka 4. Međunarodnog i uvjerljivo najvećeg Hrvatskog festivala kulenove seke.

Ova dva mjeseca Kronika redovno odlazi na sve kobasijade kako bi promovirala naš festival kulenove seke, te posebno da se uvjerimo da smo i dalje najveće natjecanje kulenovih seka u Hrvatskoj. Za sada su sva natjecanja kulenovih seka imala najviše do 40 uzoraka, a naš festival je pretprošle godine već bio najveći i imao 76 uzoraka. Prošle godine s čak 97 uzoraka to je potvrdio, ali s uzorcima iz četiri države dobio je i Međunarodni status. Dobru promociju smo odradili po cijeloj Slavoniji, a sada u Vojvodini, u Bačkom Petrovcu i drugi dan u Turiji, gdje je postignut i Guinesov rekord u najdužoj kobasici, dugačkoj 2.034 metra, još dulja nego kada su prije dvije godine upisali rekord s 2.018 metara. Sada iz tih krajeva gdje je proizvodnja suhomesnatih delicija duga tradicija očekujemo još više natjecatelja – istakao je urednik Vladimir Protić koji je za Kolobasafest sastavio i ekipu koja je napravila odličnu kobasicu i osvojila srebrnu medalju.

– Ekipu su činili i članovi Valpovačkog kotlića koji redovno sudjeluju na svim natjecanjima koje organizira tjednik Kronika, a glavni majstor za kobasicu je bio Željko Turalija koji je dobro proučio slovački recept i uvježbavao ga. Njihova tanka kobasica razlikuje se od naše slavonske po ljutini, ljuća je i za začin upotrebljavaju i kim. Drago mi je što smo uspjeli pripremiti odličnu kobasicu i na ovom natjecanju osvojiti srebrnu medalju za kvalitetu – naglasio je urednik tjednika Kronika, koji za skoro natjecanje i Festival kulenove seke očekuje uzorke iz Mađarske, BiH, Vojvodine i kao prošle godine iz svih kontinentalnih županija Hrvatske.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88