Koji su medari požeškog kraja svoje proizvode namijenili osnovcima?

Autor: Jelenko Topić

Slaveći Dan zaštitnika pčela i pčelara Sv. Ambrozija, u osnovnim školama se već tradicionalno, petu godinu zaredom, održava Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u Programu dobili su prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu Pčelica Jelica i medo Edo.

Tako se podiže svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazuje na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem  trajnog povećanja  udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se  provoditi u prvim razredima  osnovnih škola. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med što dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu.

Ove godine nakon provedenog natječaja koristit će se med za ovu akciju od ovih proizvođača s područja Požeštine: Damir Bošnjak iz Požege, Šimun Uremović iz Zagrađa, Mirko Antunović iz Jaguplija, Stjepan Farbašić iz Kutjeva , Željko Mirković iz Požege, Ivica Raič, također iz Požege, Damir Sertić iz Požege, Ivica Targuš iz Požege, Zoran Genjaga iz Završja, Robert Idlbek iz Požege, Slavko Hruška iz Požege, Milan Božić iz Nurkovca, Robert Vincer iz Požege, Petar Bajt iz Požege, Anita Nekić iz Mokreša, Dario Galić iz Mihaljevaca, Tomislav Grgić iz Požege, Zdenka Prpić iz Požege, Andrej Egner iz Kutjeva i Nena Bijelić iz Čečavačkog Vučjaka.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek