Kod biskupa Škvorčevića na prijemu novoizabrana uprava Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Autor: DK

U Biskupskom domu u Požegi, biskup Antun Škvorčević primio je novoizabranu upravu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu na čelu s dekanom Vladimirom Dugalićem. Na prijemu su bili i prodekanica za nastavu i studente s. Silvana Fužinato te prodekan za znanost i međufakultetsku suradnju i rektorom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu Stjepan Radić.

Dekan je upoznao biskupa s nastojanjima spomenute visokoškolske crkvene ustanove da uskladi svoj status sa zahtjevima Kongregacije za katolički odgoj te zakonima Republike Hrvatske, predstavivši modele po kojima bi se organizirao studij teologije za svećeničke kandidate i za one koji bi se njome znanstveno bavili te studij za vjeroučitelje i druge potrebne struke, uključujući i mogućnost dvopredmetnog studija. Novi rektor Bogoslovnog sjemeništa Radić prikazao je biskupu koncept po kojem bi se ostvarivala snažnija povezanost između Sjemeništa i Fakulteta te uključivanje bogoslova u pastoralno iskustvo na župama.

Biskup je upoznao đakovačke profesore s funkcioniranjem Kolegija u kojem se nalaze aspiranti za svećeništvo. Istaknuo je da je Požeška biskupija suvlasnica Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te se ondje nalaze njezini bogoslovi, a da kandidati za vjeroučitelje većina studiraju na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Zahvalio je vodstvu Fakulteta za sve što nastoji činiti za dobrobit i požeških studenata, i izrazio potporu Požeške biskupije za ostvarenje prijedloga koji otvaraju nove mogućnosti na toj visokoškolskoj ustanovi, imajući na umu njezinu važnost za naš identitet na prostorima istočne Hrvatske.

Tekst i foto: Požeška biskupija

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: