Kobasice od mesa peradi na OPG-u Varešak u Pleternici – rade se od najkvalitetnijih dijelova /VIDEO/

Autor: agroklub.com

Udio proteina je duplo veći u odnosu na trajne proizvode ostalih vrsta mesa, masnoća je minimalna, a udio masnih kiselina idealan, kaže Milan Varešak, proizvođač suhomesnatih proizvoda od peradi.

Od tradicionalne izrade svinjskih kobasica odmaknuo se Milan Varešak koji je na svom OPG-u u Pleternici pokrenuo izradu zdravije varijante i to od mesa peradi.

Još 1997. osnovao sam obrt čija je osnovna djelatnost proizvodnja peradi i jaja za rasplod. No, na pamet mi je sinula ideja da bih se mogao baviti proizvodnjom suhomesnatih proizvoda od mesa peradi“, ispričao je za Poljoprivrednu televiziju.

Tako on unazad 10-ak godina proizvodi trajne kobasice za koje se izdvajaju najkvalitetniji komadi mesa pa su stoga i one vrhunske kvalitete.

Dvije trećine čini bijelo, a jednu trećinu meso zabataka“, otkrio je dodavši da se od jedne kokoši težine oko 4,5 kilograma može izdvojiti od 1,80 do 2 kg kvalitetnog mesa.

Što se tiče procesa izrade, Varešak navodi da je gotovo jednak kao i kod kobasica od drugih vrsta mesa. “Meso se odvaja od kostiju, usitnjava i melje. Potom se dodaju začini, miješa se miješalicama i standardno nadjeva u crijeva”, pojašnjava.

Kokoši se izdvajaju za dodatan tov

Kaže, u ponudi imaju kobasicu s paprikom, ali i čajnu u koji ne dodaju ovaj začin. Što se tiče ostalih mirodija, tu je tajnu ipak odlučio zadržati za sebe. “Nema nikakvih konzervansa i aditiva. Sve je zdravo i prirodno, a to je potvrdila i analiza od strane Zavoda za sigurnost i tehnologiju hrane“, istaknuo je.

Milan dodaje kako kokoši moraju biti stare 15 mjeseci. Dodatno ih se izdvaja na tovljenje u trajanju od mjesec dana tako da u prosjeku svaka životinja teži oko pet kilograma.

Nakon izrade kobasice idu na sušenje. “Taj je proces sličan kao i kod ostalih kobasica. Mora se održavati temperatura 10°C i paziti na vlagu da je oko 75 posto. Dok proces zrenja traje do 90-ak dana“, ispričao je ovaj proizvođač.

Gotovi proizvodi se čuvaju na temperaturi od 15 do 18°C, a treba voditi računa da je tu zastupljeno meso koje nema gotovo nikakve masnoće pa je preporučeno vakuumirati ga ili držati u zatvorenoj posudi.

Prednosti konzumiranja kobasica od mesa peradi su brojne, a izdvojio je neke koje su dokazane spomenutom analizom. “Udio proteina je duplo veći od svih trajnih proizvoda ostalih vrsta mesa, masnoća je minimalna, a udio masnih kiselina je idealan“, zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:

izvor: agroklub.com/poljoprivrednaTV

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek