Klaonice nema u blizini, a zakon zabranjuje klanje svinja u vlastitom dvorištu, pa ih moraju voziti i do 40 kilometara!

Autor: Jelenko Topić

Još uvijek u požeškom kraju na sreću imamo uzgajivače svinja u našim selima istina sa manjim brojem tih životinja nego prije nekoliko desetljeća. Da bi i oni takvi mali proizvođači, imali pravo proizvesti šunke, kulene, mast, čvarke i prodavati ih, moraju zaklati pet, šest svinja, ali prema važećem pravilniku ne smiju ih klati u vlastitom domaćinstvu. Zbog toga netko iz sela u požeškom kraju, gdje od zatvaranja mesne industrije Papuk nema klaonice, svinje mora odvesti u klaonicu kod Slavonskog Broda koja je najbliža. Znači, barem 40-tak kilometara dalje. Ostaviti ih tamo, vratiti se kući i sutra otići ponovno po polutke. Dva dana vam treba, a i najmanje 160 kilometara putovanja da biste zaklali tri svinje i tek onda proizveli nešto od njih.

Najveći pritisak na mali broj klaonica u našoj zemlji je tijekom studenog i prosinca kada je vrijeme svinjokolje. Ima razmišljanja da općine u sastavu svojih komunalnih poduzeća oforme po svim pravilima mini klaonice za potrebe svoje pa i okolnih općina. Zašto bi morali imati komunalne firme? Taj posao može za njih odrađivati one iz gradova. A kada već postoje, zašto ne bi mogle u svojoj djelatnosti imati i klaoničku djelatnost? To je jedna mogućnost. Drugo rješenje je da se izdvoje poticaj nekom od obiteljskih gospodarstava ili lokalnih obrtnika da otvori takvu mini klaonicu koja bi imala stalnu podršku lokalnih vlasti. Svejedno koje je rješenje, samo da u prostoru gdje se uzgajaju svinje u blizini bude neka mala, nazovimo je tako, komunalna klaonica.

Danas, što na velikim, a što manjim farmama i dvorištima proizvede se negdje tek polovica domaćih potreba za svinjetinom i proizvodima od tih životinja. Jedan od razloga je sigurno i nemogućnost klanja u domaćinstvima, te nepostojanje malih komunalnih klaonica. Recimo, nekada su bile zadružne klaonice. Sa d bi ih mogli zvati općinskim.

Svinjogojstvo mnogo toga pokreće. U prvom redu ratarstvo i proizvodnju kukuruza, ječma, soje, pšenice koje se kroz ovaj vide stočarstva bolje kapitaliziraju. Ne bi bilo razloga da se bojimo za našu proizvodnju kada bi taj lanac postojao na samom mjestu uzgoja. One ne bi bile samo za klanje svinja, već i druge stoke. Krava, ovaca, peradi. I tek tada je moguć oporavak stočarstva u nas, a posebice u ruralnom prostoru.  Stočarstvo je zasigurno jedan od rijetkih koji se može raditi na tom prostoru, a u gradskom ne. S tim aktivnostima općine i njihovi čelnici bi trebali požuriti jer zasigurno ima prostora u mjerama financiranim iz fondova Europske unije.

Takva mala postrojenja jeftinija su od kupnje komunalnih kamiona i traktora. Čemu uopće kupovati traktor za komunalno poduzeće kada u selu ima i boljih i kvalitetnijih i iz usluga neki od OPG-ova može odraditi taj posao?

Kada su u pitanju mini- klaonice, uz odgovarajuću pisanu proceduru, dopušteno primjerice koristiti jednu garderobu za osoblje tzv. čistog i nečistog dijela objekta. Ne mora se osigurati postojanje prostorije za prihvat i privremeni smještaj životinja za klanje, ako se obavlja bez odgađanja po dopremi u objekt, ne dovodeći pritom u pitanje odredbe propisa o dobrobiti životinja. To su samo neki od uvjeta koji se ne moraju poštivati za razliku od onih u klasičnoj klaonici.

U malim klaonicama ili pokretnim sa sporim tehnološkim procesom, koje ne kolju više od pet grla, odnosno 500 jedinica peradi u danu, ima rješenja i u našem zakonodavstvu. Nije obvezna stalna prisutnost ovlaštene osobe tijekom klanja u slučajevima ako su ispunjeni neki uvjeti.

U svakom slučaju treba se uhvatiti posla. Opstat će svinjogojstvo i ljudi će živjeti uzgajajući ih i proizvodeći tradicionalne domaće proizvode samo ako umjesto raznih odjela po općinama počnu pokretati nešto što je od koristi žiteljima. Tako bi općine mogle imati i svoje hladnjače za proizvođače voća i povrća, ako ih već nema u blizini ili nitko od poduzetnika ne vidi svoj interes u njihovu podizanju.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.