Kirvaj po starim slavonskim običajima /FOTO/

Autor: DK

IBlagdan sv. Mihaela zaštitnika Župe Stražreman slavi se i u biškupačkoj obitelji Jagičić. Toga dana na blagdanskom objedu okupljaju se brojni ukućani, rodbina i prijatelji. Goste su dočekali domaćin Vinko i njegova majka Marija. Mnogi se nisu vidjeli od prošlog kirvaja pa je dosta novina o kojima treba razgovarati.

Na jelovniku su se našla tradicionalna slavonska jela pripremljena za slavlje počevši od kokošje juhe s domaćim rezancima, kuhane piletine i junetine s hrenom i umakom od rajčice, sarme s dimljenom slaninom te pečenke. Dakako bilo je tu i domaćih kolača djelo ruku domaćice Marije, jedne od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, od kojh je neke pripremila kako je učila njena majka i kasnije svekrva.

Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima i to u krušnoj peći.

Vinko ima vinograd pa se kušala i domaća graševina, te druga pića.

Inače Jagičićevi pored zaštitnika župe slave još jednog svetca što su stari običaji u ovom kraju. U narodu to zovu rezervni ili kokošji kirvaj. Oni štuju i sv. Ivana Glavosjeka, točno mjesec dana prije sv. Mihaela.

D. Mirković

Više iz kategorije