Kino dvorana Kutjevo: Premijera dokumentarnog filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”

Autor: D.K.

KUTJEVO – Na inicijativu kutjevačkog gradonačelnika Josipa Budimira u četvrtak će, 16.ožujka 2017. godine u 19,30 sati, u Kino dvorani grada Kutjeva biti prikazan dokumentarni film “Huda jama – strogo čuvana tajna” autora, slovenskog publiciste Romana Ljeljaka.  

Film rasvjetljava događaje s kraja Drugog svjetskog rata i masovne zločine partizanskih jedinica nad poraženim protivnicima i civilima, monstruoznost njihovih planiranja i još veću ustrajnost izvršenja i skrivanja tih masovnih ubojstava o čemu će i nešto više reći sam autor filma Roman Ljeljak.

Huda Jama je jedno od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista. U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Prema izvještaju “Glasa Istre” iz lipnja 2010. god. navodno bi bilo utvrđeno da u preostalom dijelu rudnika nema žrtava; RTV Slovenija i slovensko “Delo” u svojim izvještajima međutim tvrde drugačije – naime da preostale rovove tek treba istražiti. Među ekshumiranim žrtvama ima oko 10 posto žena.

Slovenski publicist Roman Leljak u knjizi “Huda jama – strogo čuvana tajna” iz 2015. godine iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još 2300 tijela žrtava: pronađenih 726 tijela nađeni su u 15 metara rudnika najbližih površini. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

Jedan od najvećih takvih zločina počinili su pripadnici 1. bataljona KNOJ-a u naselju Huda jama, općina Laško. Bez suđenja u okno rudnika su žive zazidali oko 2.000 Hrvata, 700  Slovenaca i Njemaca,  među kojima je bio veliki broj civila- djece, žena i staraca.

Ulaz na premijerni prikaz filma je slobodan kojeg svakako vrijedi pogledati i doznati što se to u ne takod davnoj prošlosti događalo

/Tekst: D.K./priznajem.hr/

 

 

Više iz kategorije