Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Keti David kuma obitelji Bello, a Antun Tunja Banić kum Benakićevih /FOTOGALERIJA/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Keti David kuma obitelji Bello, a Antun Tunja Banić kum Benakićevih /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Keti David kuma obitelji Bello, a Antun Tunja Banić kum Benakićevih /FOTOGALERIJA/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ovih dana, oko Martinja, puno je posla za uzoritog vinskog kardinala Vladu Bauera, jedinog kao takvog u Hrvata. To ne začuđuje jer mošt bez drevnog obreda krštenja ne može postati vino. Poznat je i izvan kutjevačkog i požeško-pleterničkog vinogorja diljem Hrvatske pa i inozemstva. Pojavom i dubokim baritonom ne ostavlja promatrače ravnodušnim, a u jednom danu zna imati i više obreda krštenja.

Uzoritog kardinala u svoj podrum redovno poziva obitelj Đurđe i Antuna Bella, poznatih ugostitelja iz Pleternice. Uzvanici su se nakon obilaska podruma iz Pleternice odvezli u obiteljsku kuću supruge Đurđe u Šušanje u kapelačkom kraju. Ovoga puta, za kuma podruma izabrana je Keti David, umirovljena povratnica iz Njemačke. U prvi mah iznenađena, kuma je s radošću prihvatila obveze u ime svog kumčeta te redovne obilaske i praćenje njegovog razvoja u podrumu. Za objed, ragu juha, topli odojak sa ražnja i štrudla sa orasima i makom. Pije se Antunovo vino iz vinograda iznad pleterničkog Staraca i rakija iz vlastitog šljivika. U služenju pomaže kći Antonija a svirkom goste uveseljava harmonikaš Adam Trusić iz Štivice.

U Šušanju je i obiteljska kuća i podrum obitelji Mate Benkića, umirovljenog prometnog inspektora koji je dugi niz godina radio i u požeškom kraju, a i član je Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Vino-kap“ iz Kaptola. Uz Matu, uzoritog Bauera dočekuje i supruga Nada, umirovljena nastavnica povijesti. Oni za kuma izabiru obiteljskog prijatelja Antuna Tunju Banića, poduzetnika i požeškog zeta. I tu je veselo, a kardinalu u obredu kao i uvijek pomažu vjerni ministranti Uroš Svitlica i Željko Pejković. Pred uzoritim Bauerom je naporan vikend jer u naredna tri dana treba obići desetak podruma, a neki su i izvan požeške županije.

Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.