Kaptolčani uče samo od najboljih /FOTO/

Autor: D.M.

Članovi Udruge voćara i vinogradara „Vino –kap“ iz Kaptola su neumorni i gotovo svakog tjedna imaju aktivnosti. Već nakon neki dan završene Zimske škole kušanja vina svojih članova upriličili su posjet Vinariji  Perak u Kutjevu. Kako kažu, uče od najboljih a za to ne moraju daleko. Dovoljno je otići do Kutjeva.

Domaćin, Ivica Perak koji sa Kaptolčanima surađuje dugi niz godina ponudio je na kušanje šest vina, tri graševine različitih godišta, chardonay 2020. godine, rose merlot prošlogodišnje proizvodnje i od crnih, vino merlot berbe 2021. godine. Za kao Slavonci kažu „osolak“, kulin, kobasica, kulinova seka i švargl iz Perakove proizvodnje.

Uz raspravu o vinima, neizostavna tema je bila i protugradna zaštita i ogromne štete od leda. Tako je Perak prošle godine, a to se u manjoj mjeri događalo i prije, praktički ostao bez grožđa. U pojedinim vinogradima, a ima ih  na nekoliko lokacija od Vetova do Kutjeva, imao je štete od oko 85 posto. Ne zna kao sada zadovoljiti stalne kupce. Slična iskustva su imali i kaptolački vinogradari. Zaključili su da ako se to pitanje uskoro ne riješi treba prosvijedovati u Zagrebu, na koji se nažalost način jedino u ovoj državi može riješiti problem.

Gosti su domaćinu Peraku uručili zlatne plakete koje je ova vinarija osvojila na prošlogodišnjem ocjenjivanju vina u Kaptolu, a zbog osustnosti nije ih primio, te zahvalnicu udruge za dugogodišnju suradnju i unapređenje vinogradarstva i vinarstva u kaptolačkom vinogorju. Ovog vrsnog vinara su gosti zamolili, a on je pristao, da bude redovan član njihove udruge. Peraka su darivali obitelj Novak rakijom viljamovkom nagrađenom zlatnom medaljom u Zagrebu i obitelj Šimić rakijom od marelice nagrađenom  zlatnom medaljom u Londonu.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88