Kaptol za 800 godina pisanog traga dobio reprezentativnu monografiju rad tridesetak autora /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Uz 800-godišnjicu prvog dokumenta pisanog u kancelariji Zbornog kaptola sv. Petra u Kaptolu to mjesto dobilo je svoju monografiju pod nazivom Kaptol 1221.-2021., a svečano je predstavljena u ambijentu kaptolačkog Starog grada u nazočnosti autora, predstavnika općine i susjednih općina, te gradonačelnika Požege Željka Glavića i zamjenika požeško-slavonske županice Ferdinanda Trohe. Najavljujući sudionike promocije predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske Anita Katić je kazala da se radi o opsežnom djelu bogatog sadržaja.

-Ovo je sveobuhvatan posao više od 30 autora različitih priloga, stručnjaka i zaljubljenika u lokalnu kulturu i baštinu, a za nas kapitalno djelo o prošlosti, našem prostoru, sadašnjosti i puno znači cijeloj zajednici, jer predstavlja pravu vrijednost našeg Kaptola – istakao je pozdravljajući sudionike načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić, koji je predsjednik Uređivačkog odbora knjige.

Zamjenik županice Ferdinand Troha je naglasio da će monografija oplemeniti generacije koje dolaze dajući im svojim sadržajem nove spoznaje o ovom kraju i njegovoj prošlosti.

-Monografija je vrijedno i relevantno djelo  kojim se želi očuvati sjećanje na prošlost uz koju će se graditi budućnost- kazala je rezenzentica dr. sc. Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest.

-Nema puno mjesta koja imaju 800 godina pisane tradicije zapisane u povijesnim izvorima, ovo je jedno od rijetkih takvih mjesta, a još je rjeđe mjesto koje ima ovako vrijednu monografiju – kazao je autor i član uredništva izdanja dr. Hrvoje Potrebica dodajući da je Kaptol prije 2500 godina bio značajno središte. Zatim su govorili autori i članovi uredništva Kristina Rupert(povijest mjesta), Ivica Ciganović(običaji) i Josip Soudek iznoseći tehničke podatke o stvaranju monografije sa 572 stranice stvarane tijekom dvije godine, a sadrži 165 tisuća riječi, 400 fotografija, karata i grafičkih prikaza.

-Na pitanje postoji li neko mjesto kao što je naš Kaptol na području kontinentalne Hrvatske da ima tako bogatu povijest, odgovor nismo našli, a uz takvu povijest, Kaptol je imao izuzetno bogatu i sadržajnu kulturnu dinamiku- naglasio je glavni urednik monografije i počasni građanin općine Kaptol Krunoslav Matešić, inače rođeni Kaptolčanin. Dodao je je ona dokument vremena i prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola, ali njome povijest nije iscrpljena te neke druge teme koje nisu obrađene ostaju novim generacijama.

Na svečanom predstavljanju nekoliko skladbi klasične glazbe izveo je na rogu učenik Srednje Glazbene škole Požega Fran Matić.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek