Kapitalna ulaganja u niz naselja

Autor: Jelenko Topić

Ova godina na području brestovačke općine obilovala je ulaganjima ponajviše u komunalije.

-Nastavili smo ulaganja u komunalnu infrastrukturu s ciljem poboljšanja standarda građana. Izgrađene su pješačke staze u Zakorenju i Pavlovcima, sanirana je rasponska konstrukcija mosta na rijeci Orljavi na cesti prema Podsreću, modernizirana javna rasvjeta u Ivandolu,Deževcima i Orljavcu,  izgrađena rasvjeta u Rasnoj, obnovljen mjesni dom u Skenderovcima, uređeno dvorišno parkiralište općinske zgrade i izgrađena pristupna rampa za osobe smanjene pokretljivosti, te uređena  javna površina za spomen obilježje – istakao je načelnik te općine Zdravko Mandić, te dodao da je ulagano u građevine za javnu vodoopskrbu i odvodnju u suradnji s Tekijom. To su radovi na izgradnji preostalog dijela kanalizacijske mreže u Nurkovcu, te produžetku vodovodne mreže u naseljima, a ukupna su  ulaganja veća od 4,2 milijuna kuna.

Kao potpomognuto brdsko-planinsko područje koristili su potpore Ministarstva regionalnog razvoja po programima održivog razvoja lokalne zajednice i podrške brdsko planinskim područjima za projekte izgradnje pješačkih staza.

-Rekonstruirano je križanje u Brestovcu gdje je izgrađen kružni tok, što je projekt Hrvatskih cesta vrijedan oko četiri milijuna kuna. Radi o tzv. provoznom kružnom toku, koji ostvaruje funkciju – smirivanje i protočnost prometa, te povećanje sigurnosti sudionika u prometu – kaže nadalje Mandić. Pored toga  imaju niz gradilišta gdje radovi traju, te gotovih projekata za buduće razdoblje.

-Najznačajnija je izgradnja dječjeg vrtića u Brestovcu za koji je gotova tehnička dokumentacija i prijavili smo ga za dodjelu 5,76 milijuna kuna bespovratnih sredstava- naglašava Mandić dodajući da će izgraditi pješačke staze u Ivandolu i Vilić Selu.

Aktivno sudjeluju u pripremi i izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Požege kojeg su dio, a s ciljem korištenja Integriranog teritorijalnog mehanizma za sedmogodišnje razdoblje financijskog okvira kohezijske politike EU. Sa Udrugom Veličanka kao prijaviteljem traje program Zaželi što omogućava zapošljavanje 15 žena za pružanje pomoći u kući, a aktivirale su se udruge te je održano niz manifestacija.

-Usmjerili smo prihode najvećim dijelom za kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a dio sredstava za povećanje izdvajanja udrugama, socijalnu skrb, školstvo i predškolski odgoj tako da imamo niz mjera pomoći, sufinanciranja i potpora – zaključio je načelnik Mandić i dodao da su to pomoći za novorođeno dijete, nabavka radnih materijala za sve osnovce, jednokratne pomoći redovnim studentima, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i druge. Nastojanja su da javne politike koje provode na lokalnoj razini  budu usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana i stvaranja preduvjeta za svekoliki razvoj te zajednice.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek