Kandidat požeškog kraja za ‘poljoprivrednog oskara’ Hrvatske!

Autor: V.M.

GRABARJE – Ova godina je posebna za obitelj Ivice Ribičića iz Grabarja, o čemu smo već pisali a ovoga puta smo malo iz bližega željeli vidjeti kako se živi u jednom seoskom gospodarstvu, kakav je radni dan “seljaka težaka” za kojeg “ne postoji” niti nedjelja, niti bilo koji praznik i veliki blagdan jer ono što se u staji treba napraviti to je neizostavno.

Gospodarstvo obitelji Ivice Ribičića je kandidat je za hrvatskog ‘poljoprivrednog oskara’, odnosno za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a supruga Marija za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. Kako su to ‘zaslužili’, pitat će se neki, no, onima koji su imali priliku upoznati ovu obitelj, jasno je – marljivim radom svih članova i usto ljubavlju za tradiciju svog kraja i zavičaja!

Kandidatura za projekt “Zlata vrijedan” – izbor najboljeg OPG-a tim je vrijednija jer je gospodarstvo Ribičićevih mlado. Da je o čovjeku riječ, tek bi krenuo u školu!

– Mladi smo se oženili, ja sam imao 20 godina a ona 19. Moji su se roditelji i prije bavili poljoprivredom ali ne intenzivno, imali smo deset jutara zemlje i dvije kravice. Vodili smo dvije trgovine kojima je slabo išlo i tako..prije sedam godina odlučili smo se intenzivnije posvetiti poljoprivredi i osnovali smo OPG. Kupili smo sedam junica i tako je krenulo. Sada imamo 50 grla goveda, 50-ak komada svinja i tri konja, onako za gušt – ispričao je Ivica.

U obitelji Ribičić žive četiri generacije: baka Marija, majka Marija i otac Stjepan te najmlađi, trojica sinova – Mihael, Stjepan i Fabijan. – Šalimo se ponekad da muškaraca u kući ima kao u filmu “Maratonci” – našalio se Ivica. A kako izgleda radni dan brojne i uspješne obitelji Ribičić? – Ustajanje je oko 5 sati i 30 minuta, onda popijemo kavu i svatko ide na svoj posao. Slijedi doručak i opet posao, na ručku smo zajedno u 13 sati. Popodne je mali odmor, osobito ako je ovako vruče kao sad. Zajedničku kavu, uz kakav kolačić, opet popijemo u 17 sati a posao završava oko 20 ili 20,30 sati – ukratko je ispričala Marija. Što se tiče obveza, pričali su dalje naši domačini, ‘čika Ivica’ je špedicija – odvozi i dovozi što treba, zajedno ujutro on i Marija muzu krave i čiste, otac se bavi silažom, majka Marija se bavi kućom i kuhanjem, 86-godišnja baka pomete a sad već, po potrebi, ‘uskaču’ i dječaci. Uz sve obveze na imanju, nađe se vremena i za druge aktivnosti. Ivica je predsjednik KUD-a “Poljadija” uz koji su vezani i Marija i stariji dječaci koji sviraju. Ivica je i politički aktivan, gradski je vijećnik u Kutjevu..Marija pak, vješta je u izradi ručnih radova, pripremanju pekmeza, likera…stigne se oko kuće i cvijeće posaditi. Ribičićevi nadasve poštuju i vole tradiciju svoga kraja i teško da prođe neka kulturno-umjetnička manifestacija a da ju oni ne pohode, sa svojom “Poljadijom” ili privatno. – Ta ljubav nam je u krvi i nastojimo ju prenijeti na našu djecu – kaže Ivica.

Kada je o planovima riječ, Ribičićevi ističu kako ne maštaju o velikoj farmi sa stotinu krava. – Na selu se može opstati ali uz mukotrpan rad. Za to se jednostavno, mora imati ljubav. Mi ne želimo biti megalomani i previše širiti gospodarstvo ali želimo ga dići na višu razinu, želimo imati svoj finalni, kvalitetan proizvod – sir, kulen i ostalo – i to ponuditi gostima. Kupili smo dvije kuće koje ćemo urediti u starinskom stilu i posvetiti se seoskom turizmu – zaključio je Ivica.

Kažimo još da projekt “Zlata vrijedan” – izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo poljoprivrede i “Večernji list” te da je bilo prijavljeno 86 OPG-ova i 18 ‘mladih nada’. Proglašenje pobjednika i podjela nagrada bit će 11.rujna na obiteljskom gospodarstvu Skelin u Drinovcima kod Drniša. Završnica izbora najuzornije seoske žene bit će 10.listipada u Đurićima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. – Nemam se što posebno pripremati. Predstavit ću se kao i na natjecanju u Velikoj, onakva kakva jesam s onim što znam i što i inače kod kuće radim – kratko je kazala Marija.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: