Kako proizvesti sok od bazge koji mnoge vraća u djetinjstvo!

Autor: D.K.

Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su bake pripremale je veoma zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi pripremom soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je veoma ukusan i odličan izbor prirodnog soka.

Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima.

Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. Sok se može pripremiti i od plodova bazge.

U nastavku članka pronađite recepte za njegovu pripremu.

Sok od bazge – recept bez konzervansa

S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa. Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji. Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Sastojci:

40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova),

4 L vode,

3.5 kg šećera,

10 paketića limunske kiseline.

Priprema:

Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata.

Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.

Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.

Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sok od bazge – recept (25 cvjetova)

Sastojci:

25 očišćenih cvjetova bazge,

3L vode,

1,2 kg šećera,

4 limuna (sok),

20 g limunske kiseline.

Priprema:

Očišćene cvjetove bez peteljki potrebno je namočiti 24 sata u hladnoj vodi. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.

Dodajte vodu u lonac pa zatim dodajte ostale sastojke i sve prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.

Ohlađeni sok naliti u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Sok od bazge – recept (80 cvjetova)

Sastojci:

80 cvjetova bazge bez peteljki,

4 kg šećera,

4 L vode,

4 vrećice limunske kiseline (po 20g).

sok od bazge receptFoto: Photospin

Priprema:

U lonac s vodom potrebno je uliti šećer i limunsku kiselinu te prokuhati dok se šećer ne otopi, a zatim dodati cvjetove bazge. Sve dobro pomiješajte i ostavite 24 h.

Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.

Sok prelijte u čiste (prokuhane) staklene boce i nalijte do vrha kako ne bi ostalo zraka pri zatvaranju. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu.

Sirup od bobica bazge – bez šećera i konzervansa

Sastojci:

1/2 šalice osušenih bobica bazge,

3 šalice vode,

1 šalica meda,

1/2 šalice jabučnog octa.

Priprema:

S obzirom na to da su sirove bobice bazge otrovne, potrebno ih je kuhati. Pola šalice stavite u lonac s vodom i kuhajte 30-ak minuta.

Nakon 30 minuta, uklonite mješavinu s topline i ostavite da se ohladi dok ne postane mlako. Zatim bobice zgnječite, najbolje gnječilicom za krumpir ili sličnim kuhinjskim pomagalom.

Dobro procijedite tekućinu kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo. Dodatno istisnute bobice da izađe sva tekućina.

Zatim dodajte med i nakon miješanja dodajte jabučni ocat. Sirup čuvajte u hladnjaku, a maksimalni rok trajanja je od 4 – 6 mjeseci.

Sirup je poželjno konzumirati za jačanje imuniteta te uzimati jednu čajnu žličicu sirupa dnevno, uz čašu vode.

Foto: Čitateljica

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88