Kaić i Danci vratili konoplju u Zlatnu dolinu

Autor: Jelenko Topić

epa02310452 A worker tends to cannabis plants at a growing facility for the Tikun Olam company near the northern Israeli town of Safed on 31 August 2010. In conjunction with Israel's Health Ministry, the company currently distributes cannabis or Marijuana for medicinal purposes to over 1,800 people to help relieve pain caused by various health conditions.  EPA/ABIR SULTAN ISRAEL OUTPOŽEGA – Najavljena ulaganja danskih poduzetnika u Požešku kotlinu, koje je okupio danski poslovni čovjek Kruno Kaić rodom iz požeškog kraja, počela su se ostvariti. Nakon što su u našoj zemlji registrirali tvrtku „C.B.D:“ sa sjedištem u Zagrebu, oni su na poljima svoga kooperanta Damira Rosipala iznad sela Milivojevci pod Papukom zasijali 20 hektara industrijskom konopljom koju će na ekološki način uzgajati i prerađivati u Hrvatskoj.

-Sada se u našoj zemlji može koristiti samo 15 posto biljke, pokrenuta je izmjena takvih zakonskih propisa , a mi smo pripremili projektnu dokumentaciju radi ulaganja kako bi se biljka industrijske konoplje u potpunosti koristila za različite namjene jer se sirovinama iz nje može proizvoditi čak 25 tisuća proizvoda!- kazao nam je mr. Emir Vojniković, direktor „C.B.D.“ i dodao da će oni sjeme konoplje plasirati u zemlje EU čime je ovaj uzgoj financijski isplativ.

Za sadnju konoplje korištene su dvije sijačice za žitarice koje vuku traktori, a po svakom hektaru zemljišta pod Papukom zasijano je 30 kilograma uvoznog sjemena. Ovdje ove godine očekuju urod sjemena, koje se odvaja kombajniranjem, od jednu tonu do tonu i pol po hektaru.

Inače industrijska konoplja je prije pedesetak godina bila izuzetno zastupljena na slavonskim poljima, a nakon SSSR-a bili smo najveći izvoznici te biljke.

-Apsurd je da se u našoj zemlji prodaju brojni uvozni proizvodi nastali iz konoplje kao što su odjevni predmeti, kozmetika, ulja i drugo, imamo projekte za široku proizvodnju, koja bi mogla pokrenuti razvoj Zlatne doline, no sve to je upitno ukoliko se ne izmjene sadašnji propisi- kaže Vojniković dodajući da kasnije planiraju u Hrvatskoj početi proizvodnju kombajna za industrijsku konoplju koji će odvajati list, stabljiku i sjeme.

(Foto: Ilustracija delo.si)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot