Kad župan zasuče rukave: I ove godine s učenicima Poljoprivredne škole u berbi grožđa /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA – Na lokaciji Vranduk Poljoprivredno-prehrambena škola Požega posjeduje i obrađuje više od tri hektara vinograda. Na tom lokalitetu oni učenici koji se obrazuju za srodna poljoprivredna zanimanja, vinogradare, vinare, agro-turističke i poljoprivredne tehničare stječu znanje u praktičnom dijelu što je izuzetan spoj s teoretskim dijelom nastave. Tim načinom vrši se kvalitetno obrazovanje učenika koji se ujedno pripremaju danas sutra biti samostalni u tom poslu i pokrenuti privatni posao ili ga naslijediti od svojih roditelja.

Kao i prethodnih godina kada se ima najviše posla u vinogradu, a to je berba, učenicima i nastavnom osoblju u pomoć dolazi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji tu tradiciju njeguje i primjerom pokazuje koliko mu je stalo do obrazovanja u poljoprivrednim zanimanjima, kako u teoretskom tako i praktičnom dijelu. Županu Tomaševiću nije bilo teško zasukati rukave i rame uz rame s učenicima ubirati grozdove koji će dati vrhunsku zlatnu kapljicu vina. Proizvodnja vina u Prehrambeno-poljoprivrednoj školi sve je prepoznatljivija, a proizvedena kapljica koja zauzima prestižno mjesto kod brojnih ljubitelja vrhunske vinske kapljice.

Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

Ovih se dana bere graševina, a na površinama je zastupljen i sivi pinot s više od tisuću čokota te još drugi sortimenti crnog grožđa.

-Naši učenici vole više praktični nastavu nego teoretsku. Osim berbe u vinogradu kreće berba i u našem voćnjaku. Cilj je da učenici u praktičnom dijelu savladavaju svoje vještine i da vide kako i na koji način proizvodit, prerađivati ali i plasirati proizvode – rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Uz učenike i nastavno osoblje i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića u berbi je sudjelovao i njegov zamjenik Vedran Neferović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesna Vlašić i svi ravnatelji srednjih škola na području Požeško-slavonske županije.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Nekoliko godina unazad, a i danas govori se o kurikularnoj reformi. O tome ne treba puno pričati. Treba doći ovdje i vidjeti jer upravo se ovdje, u vinogradu, događa kurikularna reforma. Nama je namjera da naši učenici, pogotovo srednjih škola, moraju biti osposobljeni, obučeni i spremni za život. Oni ne smiju učiti samo iz knjige i radi profesora. Učenici trebaju učiti i naučiti kako postati dobar gospodarstvenik i nositelj svog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva. Danas smo ovdje u “kabinetu” – vinogradu gdje učenici uče raspoznavati i prepoznavati što se od grožđa može proizvesti. Na ovom lokalitetu želimo još više učiniti kada se riješe imovinsko-pravni odnosi s Centrom kompetencije i izgraditi postojeći vincilirski objekt gdje će se dolaziti ne samo u berbu. Tu se treba dolaziti i govoriti o povijesti ali i turizmu na ovim prostorima jer u tome možemo biti predvodnici. Poljoprivredno-prehrambena škola je izvrsna, a bit će i još bolja pogotovo kad završimo sve projekte koji su u tijeku – istakao je župan Tomašević dodajući kako će se naredne godine probati i novi proizvod Poljoprivredne škole, a to je rakija šljivovica u čemu će Požeško-slavonske županija pomoći kupnjom kazana za tu proizvodnju.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: