JUBILEJ BRAKA PLETERNIČKIH VIDAKUŠIĆA: Slučajni susret Jure i Danice donio brak sa tri kćeri i dva sina [FOTO]

Autor: Jelenko Topić

Lijepu svečanost ovih dana upriličili su pleternički Ramci obitelj Jure i Danice Vidakušić rođene Sučić. Prije 40 godina, točnije 27. studenog u pleterničkoj župnoj crkvi monsinjor Ljudevit Petrak ih je vjenčao, a kumovi su bili Tomo Vidakušić i Filip Sučić. Zajedno sa prijateljima, ponajprije iz Zavičajnog kulturno-umjetničkog društva Rama, kojemu je Jure višegodišnji predsjednik, proslavili su bračni jubilej uz obilje domaćih specijaliteta i odabrana pića među kojima je bila i neizostavna Ramska šljiva.

Jurini su doselili iz Rame u Pleternicu kada je imao četiri godine, a Danica je živjela u Ljubunčićima pokraj Livna. Slučaj je htio da je ona išla Gospi Sinjskoj, a Jure te 1982. godine radeći u poduzeću Monter bio u dalmatinskom kraju, pa je njihov susret donio ljubav i ubrzo sklapanje braka.

-Teško mi je bilo kada sam se doselila, pogotovu u dane blagdane uz koje sam u zavičaju imala puno običaja, a ovdje nisam nikoga imala od bliže rodbine – prisjeća se Danica.

Zajednički su 1984. godine kupili potkućnicu, a vlastitim radom i trudom uz pomoć brojnih prijatelja, tri godine kasnije uselili se u vlastitu kuću. U braku su izrodili petero djece, Ana je rođena 1984. godine, Ivana dvije godine kasnije, Marko 1988., Katarina 1991. godine i Valentin 1997.

Djeca uglavnom rade izvan pleterničkog kraja, jedino je kćer Ivana udana Jakovljević ostala u svome zavičaju. Brat Marko je primjerice u Bruxellesu gdje je asistent u uredu europske zastupnice Dubravke Šuice, Valentin je u Zagrebu itd.

-Razumijevanje i ljubav su ključni za dug zajednički život – poručili su nam na kraju slavljenici, koji sada imaju desetero unučadi.

Njihovi potomci složno su za jubilej uplatili trodnevni aranžman za roditelje sa dočekom Nove godine u Sarajevu. Naravno, nisu izostale ni želje za dobro zdravlje, te dug i sretan daljnji život.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek