Jubilarno 25. izdanje Požeškog pučkog kalendara ugledalo svjetlo dana

Autor: S.P.

POŽEGA – Pučki kalendar, suvremeni nasljednik bogate tradicije tiskanja pučkih kalendara koju je 1864. godine započeo Miroslav Kraljević, doživio je svoje jubilarno 25 izdanje. Njegov urednik Jelenko Topić, legenda požeškog ( i  šire) novinarstva, potrudio se i ove godine okupiti veliki broj suradnika te ponuditi vjernom čitateljstvu tekstove iz društvenog i gospodarskog života s područja Požeško-slavonske županije koji će se rado čitati kroz cijelu 2017. godinu.

Ideja Pučkog kalendara je informirati i zabaviti, ali i senzibilizirati i educirati čitatelja o zavičajnom prostoru. Dugi niz godina, smirena urednička misao Jelenka Topića uspijeva u tom naumu, pa kalendar kao jedan od simbola blagdanskih dana, s nestrpljenjem mnogi očekuju svakog prosinca. Gotovo kao da bi bez Pučkog kalendara blagdanima u ovim krajevima nedostajao onaj ključni začin da budu potpuni. U publikaciji se predstavljaju požeškoj publici već poznati autori – znanstvenici, profesori i novinari, a kalendar donosi cijeli niz tekstova o zbivanjima u gradovima i općinama naše županije, ali i manjim mjestima, niz tekstova o značajnim obljetnicama, projektima, kulturno-umjetničkim društvima, povijesti grada Požege i mnogim drugim temama.

Kalendar je na promociji uzvanicima predstavila Marijana Leško Benčik profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u OŠ Vladimira Nazora u Trenkovu.

-I ovogodišnji Pučki kalendar ima strukturu kao i većina dosadašnjih Pučkih kalendara, no ovaj jubilarni, mogli bi reći srebrni, ipak je sadržajno i tematski bogatiji od dosadašnjih. On nema intenciju biti kritički kalendar već više informativan i donosi informacije iz raznih područja. Njegova struktura je raznorodna, sastoji se od članaka koji su čisto novinarski, potom od povijesnih članaka, a tu je i prikaz sponzora te mjesečni kalendar, blagdani i praznici te dodaci koji su vrlo zanimljivi, a govore o radovima u polju. Doista publikacija za svakog člana obitelji, za sve ukuse i čitateljske zahtijeve,” rekla je profesorica Leško Benčik.

-Sada je tu 25 kalendara koje sam uredio i objavio. Nisam na početku očekivao da ću dočekati toliki broj i tolike godine. Kalendar je sadržajno bogat i stoga hvala svima koji su dali svoj doprinos, hvala lokalnoj samuopravi i sponzorima jer to je projekt koji se samofinancira. Nadam se da će opstati, a pokušat ćemo dočekati 30 izdanje – rekao je urednik Jelenko Topić.

Komentiraj: