Josip Majetić iz Šumanovca: “S ovim cijenama žitarica dnevni gubitak po kravi nam je 30 kuna”

Autor: D.K.

Moj je djed 1976. bio najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj. I to s onom količinom koju ja imam mjesečno. I meni se ne isplati, a njemu se isplatilo, opisuje mladi stočar situaciju u kojoj se nalazi mljekarstvo.

Drastičan skok cijena žitarica i uljarica, posebice kukuruza doveo je u pitanje održivost stočarskog sektora. 

“Mljekarstvo već niz godina pati s cijenom mlijeka i sad smo došli do toga da nije više isplativa proizvodnja”, upozorava Josip Majetić iz Šumanovaca. 

Primjerice, opisao je za Poljoprivrednu televiziju, ako litru mlijeka prodaju po 2,75 – 2,80, a kukuruz dobije za 1,60-1,70 kn – računice jednostavno nema. 

“S ovim cijenama kukuruza i drugih žitarica ostvarujemo gubitak od 30 kuna po kravi po danu. To je veliki problem“, kaže mladi stočar na kojemu je OPG posljednjih 10 godina. 

Zemlje za stočare u Općini Kaptol, kaže, nema. I ne samo za stočare već i za druge jer se u njegovu selu svaka kuća bavi poljoprivredom. Mahom ratarstvom, a što se tiče državne zemlje – tu je skeptičan i ne vjeruje da će dobiti išta. Natječaja dok je vrijedilo da stočari imaju prednost, nije bilo, a sada strahuje da će zemlja otići onima koji su je već i prije dobili. 

“Moj je djed 1976. bio najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj. I to s onom količinom koju ja imam mjesečno. I meni se ne isplati, a njemu se isplatilo”, opisuje stanje na tržištu.

Ništa bolja situacija nije ni u peradarstvu. Zdenko Kanižaj iz Kaptola navodi da je cijena koncentrata odnosno gotove krmne smjese viša za 30-40 posto. “Što mogu napraviti – ili otići u minus ili dići cijenu i onda više nemam kome prodati. Moram amortizirati to povećanje cijene na svoj račun”, opisuje vlasnik OPG-a. 

Da su cijene žitarica zabilježile najbrži rast u posljednih 7,8 godina, navela je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodajući da su to pitanje pokrenuli pred Europskom komisijom više puta i da će i dalje uporno tražiti pomoć za ovaj sektor.

Podsjećamo, EK je odobrila konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojima su sektoru stočarstva odobrene dodatne potpore u iznosu od dodatnih 130 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama. Dakle, sveukupno za stočare 220 milijuna kuna potpora. 

izvor: agroklub.com/poljoprivredna tv

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek