Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Još jedna provedba projekta energetske obnove: Počinje realizacija projekta na Područnoj školi Rajsavac

PRIJE 6 GODINA
TEKST: PROMO

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Još jedna provedba projekta energetske obnove: Počinje realizacija projekta na Područnoj školi Rajsavac Požega.eu | Još jedna provedba projekta energetske obnove: Počinje realizacija projekta na Područnoj školi Rajsavac

PRIJE 6 GODINA
TEKST: PROMO

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDRAJSAVAC - Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je nakon uspješne provedbe projekata energetske obnove na tri područne škole uz pomoć Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – Panora uspješno prijavila projekte energetske obnove za Područne škole Rajsavac i Trapari na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ referentne oznake 4c1.3. Održana je početna konferencija za projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Rajsavac, čime započinje i realizacija samoga projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 465.192,39 kn, od čeka Europski fond za regionalni razvoj financira do 260.326,37 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač OŠ. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, od kojeg se očekuje sufinanciranje u iznosu do 115.561,39 kn.

Energetskom obnovom zgrade financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu i negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije,  izrada nagibne rampe za pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivošću, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te aktivnosti stručne podrške Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.- Tri škole na području Općine Jakšić su već obnovljene,Treštanovci, Cerovac i Tekić. Sada krećemo sa školom u Rajsavcu, a potom i u Traparima tako da bi svih pet područnih škola doživjelo obnovu. Očekujemo kako će ovi radovi trajati do ožujka i nakon toga ostaje nam  zgrada matične škole koju planiramo urediti u ljeto slijedeće godine. U suradnji s Požeško-slavonskom županijom dogovoren je besplatan prijevoz ovdašnjih 14 učenika u matičnu školu u Jakšiću dok traju radovi – istakao je ravnatelj matične OŠ "Mladost" Boško Obradović.

Da smo najviše od svih županija odmakli u obnovi područnih i matičnih škola s ponosom je istakao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.– Ovo što radimo nastavljamo i dalje, pred nama je još obnova 12 objekata škola. Nismo dozvolili kada su predlagali da se područne škole zatvore,dapače istakli smo to bogatstvo imati u jednom naselju područnu školu. tada smo rekli učinit ćemo sve, pa makar i za jedno dijete u područnoj školi, da ta škola ostane i opstane. Uređenjem tih škola zadržali smo mlade obitelji i njihovu djecu u selu, a djeci smo osigurali dostojno školovanje kao u svim drugim sredinama.

Ovo je samo jedan u nizu uspješnih projekata na području Požeško-slavonske županije za koji su osigurana bespovratna sredstva, naglasio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška koji je svojim dolaskom podržao početnu konferenciju.-Promatramo li stanje na području cijele županije, iz programa energetske obnove javnih ustanova, što podrazumijeva vrtiće, osnovne škole, zdravstvene ustanove i slične objekte, u ovom trenutku je u realizaciji preko 50 milijuna kuna. Dodamo li i energetsku obnovu više stambenih objekata, za područje Pakraca, Lipika i Požege, u ovom trenutku je oko 60 milijuna kuna potpisanih ugovora. Ukupno je to preko 100 milijuna kuna, a u pripremi su i zdravstveni objekti i nastavak obnove ostalih javnih ustanova. No, to je možda 10 posto sredstava koja preko europskih fondova i Ministarstva regionalnog razvoja i ostalih resornih ministarstava na područje naše županije. Upravo na sjednici Vlade RH u Osijeku potpisuju se ugovori za tri velike aglomeracije, tri velika projekta u Požegi, Pleternici te za područje Pakrac/Lipik vrijednosti 530 milijuna kuna. Dodamo li k tome tri poduzetnička inkubatora koja su odobrena i gdje su potpisani ugovori, program "Zaželi" koji donosi preko 30 milijuna kuna – u ovom trenutku je preko milijardu vrijednih projekata i to samo onih koje pratimo preko Ministarstva regionalnog razvoja. Do prije godinu dana govorili smo kako imamo spremnih projekta milijardu kuna, sada imamo milijardu i sto milijuna kuna projekata u realizaciji i mislim da je to jedan odličan rezultat i Županije i županijske razvojne agencije i ustanova, a posebice jedinica lokalne samouprave jer upravo od njih dolazi najveći broj uspješnih projekata.

Potpisivanju ugovora u Područnoj školi Rajsavac nazočili su predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Anis Salihić, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, direktorica Panore Senka Horvat, ravnatelji osnovnih škola s područja županije, učenici i učitelji Područne škole Rajsavac, njih 14, koji su pripremili kratki kulturni i glazbeni program.

Energetska obnova će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 61,50% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

Završetak projekta se očekuje do rujna 2018. godine.

/Foto: D. Mirković/ Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.