Još dva nova hvalevrijedna projekta Ženskog društva Pleternica ugledala svjetlo dana

Autor: DK

blankPLETERNICA – Brojni ostvareni projekti Hrvatskog ženskog društva Pleternica pokazuju i dokazuju da su žene na području tog grada oduvijek jako aktivne što potvrđuje i najnovije provođenje dvaju programa „Reci DA zdravlju“ kojeg financira Ministarstvo zdravstva te onaj kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „I ti ćeš ostarjeti”.

blankPartneri na projektu koji se financira sa 115 tisuća kuna „I ti ćeš ostarjeti” su grad Pleternica i Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica dok je uz grad Pleternicu Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar partner na projektu „Reci DA zdravlju“ financiran sa 150 tisuća kuna.

Voditelj programa „Reci DA zdravlju“ Luka Dokozić izrazio je zadovoljstvo što se nakon uspješne provedbe prve godine projekta isti nastavlja i u drugoj koja je provedba počela prije nešto više od mjesec dana.

blank-Prije svega hvala svim partnerima u programu na dobro odrađenom poslu i strpljenju, i onda kada cilj nije bio vidljiv. Ponekad nije bilo lako držati se vizije koja se činila teško dostižnom, ali, kao što znate, samo strpljivi i uporni dođu do cilja. I u drugoj godini provedbe držimo se unutar okvira trogodišnjeg programa kojeg u potpunosti financira Ministarstvo zdravstva gdje su aktivnosti usmjerene na osjetljive dobne skupine, žene i osobe starije životne dobi. S obzirom na to da se svako od njih svakodnevno susreće s određenom vrstom problema ovim programom želimo istaknuti važnu ulogu zdravstva za svakog pojedinog od njih, te na takav način poboljšati dosadašnji stil života. Projektnim aktivnostima se želi doprinijeti smanjenju pojavljivanja raznih vrsti bolesti koje uključuju i mentalno zdravlje te dati poticaj kvalitetnijem provođenje slobodnog vremena – istakao je Dokozić dodajući kako se program “Reci DA zdravlju” provodi na području grada Pleternice.

blankPodaci o bolestima i stanjima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u gradu Pleternici u 2014. godini govore da najveći broj stanovnika boluje od bolesti dišnog sustava, cirkulacijskog sustava te bolesti mišićno-koštanog sustava te vezivnog tkiva. Provedbom programa Ministarstva zdravstva na području grada izravno djeluju na prevenciju odnosno smanjenje broja oboljelih od navedenih bolesti.

Ne manje vrijedan projekt „I ti ćeš ostarjeti” predstavila je voditeljica Sanja Šarić koja je naglasila kako je cilj tog projekta kroz brojne aktivnosti i predavanjima stručnjaka educirati starije osobe i žene srednjih godina o njihovim pravima i načinima ostvarivanja istih.

blank-Kroz kreativne radionice organiziramo kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uključujemo ih u društvo i pomažemo u snalaženju te ih aktiviramo u zajednicu kako ne bi osjećali usamljeno i neželjeno u društvu. Što se tiče aktivnosti u sklopu projekta, organizirali smo dnevne i mjesečne aktivnosti. Održali smo radionice u Pleternici, Zagrađu i Drenovcu, gdje su korisnici ovog projekta izrađivali božićne ukrase kojima su se predstaviti na sajmu. U tijeku su radionice na kojima pravimo ukrase za Valentinovo. Odradili smo četiri radionice pod vodstvom Magdalene Živković, licenciranog psihologa, čiji cilj je, kroz predavanja i treninge, potaknuti starije osobe u zastupanju sebe i svojih prava te ih naučiti kako se osnažiti u aktivnoj društvenoj participaciji, te četiri kreativne likovne radionice, koje vodi Anita Stojčević, nastavnica likovnog, na kojoj korisnici projekta imaju priliku slikati uljem na platnu. U nastavku nas očekuju još tri radionice na kojima će polaznici prezentirati sebe kao osobu te se naučiti nositi s problemima u obitelji na miran način – naglasila je voditeljica Šarić nastavljajući kako će se u ožujku i travnju održati dva predavanja koja će održati socijalna radnica Marije Kajtar Mikanović pod nazivom „Dobna diskriminacija“ i „Edukacija za kvalitetan i dostojanstven život starijih“.

-U srpnju i rujnu Danijel Stipić, spec.publ.admin., održat će dva predavanja kojima će uputiti polaznike na njihova prava iz socijalne skrbi te ih upoznati s konceptom zaštite temeljnih ljudskih prava. U svibnju je predviđen jednodnevni izlet korisnika projekta u Daruvarske toplice. Naše aktivnosti objavljivat ćemo na Facebook stranici udruge, ali ćemo biti popraćeni i lokalnim medijima. Obilježili smo međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan ljudskih prava te tako promičemo toleranciju, ljudska prava i prevenciju socijalne isključenosti. Obilježit ćemo Svjetski dan socijalne pravde, Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama te Međunarodni dan starijih osoba – dodala je Šarić.

blankUdruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, kojoj je na čelu mladi internist dr. Ivan Vukoja, partner je s gradom Pleternicom na projektu “Reci DA zdravlju” od 2016. godine.

-Cijeli projekt “Reci DA zdravlju” nastao je na platformi i ideji Udruge narodnog zdravlja koji se zove “Zdravlje svima”. Iznimno nam je drago da smo kroz druge projekte nastavili naše zacrtane ciljeve u Požeško-slavonskoj županiji. Pohvaljujem aktivnosti Ženskog društva Pleternica kao angažiranog dionika duži niz godina u Pleternici i šire na ovakvim projektima. Uvjeren sam da ćemo jedan dio radionica koje smo odradili organizirati i produbiti u zadnjoj godini projekta na 10. jubilarnim Štamparovim danima gdje Hrvatsko žensko društvo Pleternica zasigurno može biti dobar parter i gradu Pleternici u ostvarivanju zacrtanih interesa i ciljeva – rekao je dr. Vukoja.

blankPredsjednica Hrvatskog ženskog društva Pleternica Dorotea Valenta osvrnula se na dosadašnji dugogodišnji rad društva te istakla brojne aktivnosti koje su provodili i projekte u kojima su sudjelovali.

-Raduje me što Hrvatsko žensko društvo Pleternica provodi sve ove projekte. Posebno mi je zadovoljstvo što su se mladi ljudi uključili u provedbu tih projekata što je jedna simbioza starosti, mladosti i iskustva. Zahvaljujem predsjedniku Udruge narodnog zdravlja dr. Ivanu Vukoji na svim aktivnostima u kojima sudjeluju i koje provode već duži niz godina na području grada Pleternice – naglasio je Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice.

Za istači je da je ekipa pleterničkog Poduzetničkog inkubatora odradila sve pripremne radnje i prijavu projekata prema ministarstvima što je kako se može i vidjeti uspješno odrađeno.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića