Jesu li neke nove stranke zaboravile Požeško-slavonsku županiju

Autor: Jelenko Topić

Što se više približavaju izbori, ovaj puta za Europski parlament, te nakon toga parlamentarni i lokalni, politička scena u našoj državi obogaćuje se sa novim političkim strankama, te koalicijama jer svi oni žele doći do birača i polučiti dobre izborne rezultate koje uključuju zastupnička mjesta. To je legitimno i razumno tim prije što se te političke strukture kroz te zastupničke mandate dobrim dijelom i financiraju.

Nakon Neovisnih za Hrvatsku personaliziranih kroz Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića, došli su Demokrati Miranda Mrsića, te stranka Start kojoj je na čelu Dalija Orešković. Svi oni hvataju zalet prije kampanje koristeći svaku mogućnost da se pojave među građanima, osnuju svoje ogranke u županijama, te dospiju na bilo koji način u medije želeći privući pozornost na sebe i svoje političke programe. Primjerice nakon osnivanja stranke u Zagrebu Start kreće iz Ličko-senjske županije jer će se tamo uskoro održati izvanredni izbori.

Začuđujuće je što su mnoge stranke praktički zaboravile Požeško-slavonsku županiju. Ona je istina po površini, te broju stanovnika i birača relativno mala, ali nije beznačajna što bi oni trebali imati u vidu.

Iako je od osnivanja ove tri stranke prošle dosta vremena niti jedna od njih nije ništa učinila u toj županiji jer koliko nam je poznato nemaju ni inicijativni odbor za osnivanje ogranka. Slično je i sa nekim već provikanim koalicijama kao što je Amsterdamska. O njoj u Požegi ni traga ni glasa jer većina okupljenih stranaka u toj asocijaciji nema u Požegi ni inicijativni odbor, ni povjerenika izuzimajući Hrvatske stranku umirovljenika.

Neki od gore imenovanih čelnika pohodili su Požegu tražeći „žrtve“ za svoju opciju međutim iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da su ostali kratkih rukava. Primjerice Neovisni za Hrvatsku imaju ogranke u Požeškoj susjednim županijama koje okružuju slavonsko gorje.

Mjeseci koji su pred nam stoga moraju donijeti preokret. Istina je da je Požeško-slavonska županija tanka kadrovima za politiku jer je dio ljudi stranački opredijeljen, dok dio ne želi u nikakvu politiku tvrdeći da žele biti neovisni o bilo kojoj opciji i da „gledaju svoga posla“.

Možda će stoga priliku tražiti neki stranački prebjezi tj. oni koji su u Požegi i okolini promijenili više kaputa. Pojedini iz toga kruga već su se nutkali ili se još uvijek nude SDP-u, Mostu i drugima jer je među njima bilo i osoba koje često pohode Iblerov trg, Metković i druge lokacije.

Riječ je o osobama koje se nisu ničim dokazale osim politikanstvom, podaništvom i dezinformacijama pri čemu o bilo kakvim djelima u korist svoga naroda čitaj birača nema ni govora jer je u prvom planu njihov interes.  

Nadamo se da će stranački lideri, osobito ovi u novoformiranim strankama znati prepoznati takve, te im zatvoriti svoja vrata prije ulaska u prostore. Takav stav bi bi zasigurno od koristi za ovaj napaćeni narod i cijeli kraj, a rejting tih stranaka i koalicija bi zasigurno krenuo uzlaznom putanjom. Trebali bi shvatiti da je bolje u nekoj sredini ne imati čelnike i kandidate nego uzeti one koji se nisu proslavili dosadašnjim radom, te nemaju ugled u svome selu ili ulici tako da za njih neće glasovati ni članovi njihovih obitelji

Više iz kategorije