Jesmo li svi isti? Pleternici se kao i uvijek posrećilo, ali Kutjevu i Čaglinu dobrano zagorčalo

Autor: D.K.

POŽEGA – Odluka bivšeg ministra zdravstva doc.dr.sc. Darija Nakića (HDZ) ovih se dana treba provesti u djelo. Riječ je o početku rada TIM 2 hitne medicinske pomoći u kojem će neprekidno raditi po dva medicinska tehničara od 00 do 24 sata. Kolika je opravdanost da upravo taj TIM 2 bude sa sjedištem u Pleternici, a ne u Kutjevu ili Čaglinu, dalo bi se puno govoriti, a o tome smo pisali, POGLEDAJ OVDJE i više upita poslali Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva.

Izgleda da u svemu tome ima još većih nevolja za stanovnike s područja Čaglina i Kutjeva. Naime, s početkom rada TIM-a 2 ukidaju se dežurstva liječnicima koji rade u ambulantama u Kutjevu i Čaglinu koji su izlazili na teren u hitnim situacijama i pružali zdravstvenu pomoć do dolaska vozila hitne medicinske pomoći koje je u većini slučajeva bolesnika prevozilo na daljnju hospitalizaciju u požešku bolnicu. Liječnici u Kutjevu i Čaglinu imali su tvz. pasivna dežurstva i bili na usluzi pacijentima u noćima, subotama, nedjeljama i blagdanima. Toga ubuduće neće biti. Na teren će izlaziti dva tehničara, a po potrebi liječnik koji će biti u Požegi ako ne bude na nekoj drugoj intervenciji, što i nije tako rijetko.

Trebaju li stanovnici na području Kutjeva i Čaglina živjeti i imati pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu kao i svi drugi građani? Dovodi li u pitanje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravstva opstojnost življenja na tim prostorima? Imaju li neki pravo donositi takve nerazumne odluke i igraju li se oni nečijim životima?

Daleko su ti koji donose takve odluke od Slavonije, a da u nju češće dođu ne bi zasigurno takve odluke donosili. Može li požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nešto po tom pitanju nešto poduzeti ostaje nam za vidjeti.

Ako već nije ekipa medicinskih tehničara s danonoćnim dežurstvom smještena u Kutjevu i Čaglinu, što je po svim kriterijima prirodnije, zbog čega se liječnike na tim prostorima oslobađa dežurstva. Isključivo i samo zbog novca! Zar je novac vrjedniji od nečijeg života?!

Lokalne čelnike, gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira i načelnika općine Čaglin Dalibora Bardača, nismo ništa vezano za takvu odluku pitali. U svemu tome oni su nemoćni ali je za nadati se da će unatoč stranačkoj stezi itekako dići svoj glas i maksimalno se zauzeti kako bi ispravili nepravdu koja he učinjena prema stanovnicima na području njihovog grada odnosno općine.

I mi ćemo kao medij odgovore na neka pitanja zatražiti u Zagrebu iako neki od onih koji sudjeluju u kreiranju istih, a time i ljudskih života, Slavoniju zasigurno znaju samo pokazati na krati Hrvatske……ili možda ni to.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: