Jedna od najvećih zapljena oružja u ovoj godini kod 71-godišnjeg “kolekcionara” s područja Brestovca /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Pretragom obiteljske kuće kod 71- godišnjaka s području Brestovca policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske pronašli su veliku količinu nelegalnih ubojitih sredstava. Jedna je to od najvećih zapljena oružja na požeško-slavonskom području u ovoj godini, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević i voditelj Odjela za obradu kriminaliteta Tihomir Srnović.

Policijski službenici tijekom vikenda dovršili su istraživanje nad 71-godišnjakom koji je zatečen u Požegi i kod kojeg je pronađen pištolj i 11 komada streljiva. Nakon toga, zbog sumnje da isti nelegalno posjeduje ubojita sredstva izvršena je pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija koje isti koristi na području općine Brestovac. Tom prilikom pronađeno je 3450 komada raznog streljiva, 8 komada automatskih i poluautomatskih pušaka raznih kalibara, 3 pištolja raznih kalibara, jedna ručno rađena kubura, 6 komada ručnih bombi m-75, 3 komada trotilskih metaka 200 grama, 1 protupješačka mina PMA-2, 10 upaljača za PMA-2, 18 komada elektrodetonatora, 4 komada rudarskog detonatora br. 8, 20 komada upaljača ručni rad, 20 komada plastične obloge za protupješačku minu, 300 grama baruta, sporogoreći štapin, nosač upaljača i detonatora ručne bombe iz serije 8839, više komada raznih spremnika, dijelova oružja i cijev mitraljeza TV broja 17730.

Sve je izuzeto i pohranjeno do okončanja postupka, naglasio je predstavnik voditelja Odjela za obradu kriminaliteta Tihomir Srnović, a kako je riječ o nezakonitom posjedovanju, sukladno Kaznenom zakonu predviđena je kazna zatvora od tri godine.

-Za napomenuti je da počinitelj nije ranije prijavljivan za kaznena djela, posebice vezana za oružje, te mu slijedi optužni prijedlog zbog pomenutog pištolja s koji je zatečen, te kaznena prijava zbog svog ostalog pronađenog oružja i ubojitih sredstava – naglasio je Srnović.

Ovom prilikom još jednom su podsjetili kako traje akcija “Manje oružja, manje tragedija” koja omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja i sankcija.

-Tu mogućnost u prvih sedam mjeseci 2019. godine iskoristilo je ukupno 34 građana, koji su dragovoljno predali 10 komada automatskog oružja, 2 pištolja, 57 bombi i rasprskavajući sredstava i 9720 komada raznog streljiva. No, kako ima onih koji uvijek zanemaruju pozive, od početka godine 3 počinitelja su počinila kazneno djelo “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljena oružja i eksplozivnih tvari” iz članka 331. Kaznenog zakona, dok je pet počinitelja prijavljeno za počinjene prekršaje iz zakona o nabavi i posjedovanju oružja. Jedna od počinitelja kaznenog djela bio je i vlasnik izuzetnog oružja – zaključio je Srnović.

Komentiraj: