Jedinstveno “Vinkovo” na veličkom Trgu sv. Augustina /FOTO GALERIJA/

Autor: S.P./D.K.

VELIKA – Po mnogo čemu je veličko “Vinkovo” jedinstveno na prostorima Požeške kotilne koje se 24. godinu za redom slavi uvijek na sam spomendan sv. Vinka, 22.siječnja. Niti niske temperature nisu zadržale u toplim domovima one koji su se htjeli doći proveseliti i proslaviti zaštitnika vinara i vinogradara i time obilježiti početak vinogradarske godine.

Za organizaciju jedinstvenog “Vinkova” pobrinula se velička Turistička zajednica koju svesrdno podupire općina Velika tako da svi oni koji su bili na toj manifestaciji nisu požalili.

Veličani su ponosni na svoje Vinkovo, jer dok drugi slave Vincelovo, oni već 24 godine čuvaju dobru tradiciju proslave dobrog sveca upravo na njegov dan. Rijetki se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom, ali i zajedništvom jer kako ističu načelnik općine Vlado Boban i direktor Turističke zajednice Velika Tomislav Galić, sve je to rezultat velike sloge i rada marljivih mještana – vinara i članova brojnih udruga. I ove je godine tako,uz blagdansku vatru i blagoslov, bilo  plemenite kapljice, dobre glazbe i dobrog zalogaja za svakog gosta i posjetitelja.

-Pokretači ove manifestacije su nažalost sada pokojni, velečasni  Mirko Roginić i Vinko Boban  i posebni  smo po tome što jedini imamo Vinkovo. Župnik Roginić je uvijek govorio da treba biti Vinkovo i uvijek pravimo slavlje na sam blagdan Sv. Vinka. Običaj je da se napravi jedan pravi krijes od deset metara drva, da dođu na naše udruge, vinari, podrumari i mještani s područja naše općine kako bi se družili. Ove godine tu je 15 šatora vinara i izlagača, a to ustvari znači 15 vinara i 15 udruga, kombinacija je jedna udruga – jedan vinar. Udruge su pripremile jela i zakusku, a vinari svoje proizvode. Ovo sve što vidite ovdje, djelo je ruku naših ljudi i to s puno dobre volje a u koordinaciji s Turističkom zajednicom. Držimo se ove tradicije i nećemo mijenjati dok je ovako, ako se s vremenom pojave ideje od vinara, prilagodit ćemo se tome, ali tradicija je nama vrlo važna,” naglasio je načelnik općine Velika Vlado Boban.

Sve prisutne došao je na svojstven način pozdraviti i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je nije mogao odoliti ne zapjevati pjesmu “Umireš li Slavonijo moja”

/Foto: Marko Krstanović/

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: