Jedinstven uzgoj u požeškom kraju: Ljama – domaća životinja od koje se vuna sve više traži //VIDEO/

Autor: D.K.

Nekoliko butika iz Zagreba ju je već tražilo. Dođu po nju i pokupe sve do jedne dlačice, kaže Darko Zovko koji na gospodarstvu od 15 hektara uzgaja i tri ljame koje su se dobro naviknule na našu klimu.

Ljame je Darko Zovko nabavio prije dvije godine iz Donje Motičine, a trenutno na svom gospodarstvo od gotovo 15 hektara uzgaja njih tri. Među njima je i dvomjesečno mladunče po imenu Erik.

Kako je otkrio Slavonskobrodskoj televiziji, riječ je o vrlo inteligentnim životinjama koje podrijetlo vuku iz južne Amerike. “Prilično su se dobro naviknule na našu klimu”, priča Zovko dodajući da zbog probave ove životinje više preferiraju suhu i zobastu hranu.

Stoga ih on hrani sijenom, zobi i kukuruzom. Vrlo su društvene, a u stadu ih treba biti minimalno tri jer su u suprotnom nesretne i depresivne.

U prošlosti su se koristile za prijevoz tereta, no, poznato je da znaju i pljunuti. “To se događa samo u iznimnim situacijama, ako osjete da su ugrožene“, napominje Darko.

Naime, za ljame je bitno da imaju nastambe jer ako pokisnu prilikom zime to može biti pogubno za njihovo zdravlje.

Zovko kaže da ih u ožujku i travnju kada zatopli treba šišati te da je njihova vuna mekša od ovčje, nalik je vati. Međutim, izuzetno je tražena, a ovaj je stočar za nju već dobio par upita. “Nekoliko butika iz Zagreba ju je već tražilo. Dođu po nju i pokupe sve do jedne dlačice”, naglasio je.

U Hrvatskoj danas ima oko 80-ak ljama, a narodima kao što su Ande je koristila i kao hrana, “Meso je strukture između janjetine i piletine. Nema masnoća, mekano je i ukusno”, tvrdi ovaj stočar na čijem ranču žive i ovce, jeleni obični i lopatari te mufloni.

Kako to izgleda pogledajte u videoprilogu:

Izvor: Agroklub.com/sbtv

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot