Jedinstven odlazak Rajsavčana u procesiji na groblje [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.
blank

U sumrak na Dan mrtvih Rajsavčani u procesiji odlaze na mjesno groblje i uz upaljene svijeće posjećuju grobove svojih najmilijih.

Riječ je o dugoj tradiciji a najstariji u selu se sjećaju da su to činili i njihovi stari, od pamtivijeka.

Rajsavčani, staro i mlado, okupljaju se u središtu sela. Moli se krunica a zvonjava električnog zvona iz kapelice poziva na kretanje procesije prema groblju na drugom kraju naselja. Kako je prije dvije godine izgrađen nogostup više se ne ide cestom. Na putu procesiji se priključuju mještani ispred svojih domova s upaljenim svijećama.

Na groblju kolona se zaustavlja kod središnjeg križa. Moli se krunica a potom svatko odlazi do grobova svojih pokojnika. Uz molitvu ostavljaju se svijeće.

Nakon desetak minuta formira se kolona koja se vraća istim putem. Ponovo se zvoni u kapelici i nakon krunice okupljeni se razilaze kućama.

Do montaže električnog zvona u kapelici prije petnaestak godina muškarci su uz vatru ostajali i izmjenjivali se u potezanju užeta zvona do jutarnjih sati. Pekli su slaninu, kobasice i kuniće na ražnju a sve se to degustaciju rakije a znao se popiti i pokoji amper vina. Nije izostala ni pjesma, doznajemo od Vladimira Glavaša, jednog od najstarijih Rajsavčana.

Rajsavčani su zadržali svojstvenu tradiciju sjećanja na mrtve i ponosni su na to.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije