Jedinstven način slavljenja sv. Florijana u Hrvatskoj /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Grabarčani na poseban i jedinstven način obilježavaju svog nebeskog vatrogasnog zaštitnika, sv. Florijana. Svake godine, nedjelju uoči ili nakon blagdana sv. Florijana, članovi DVD-a Grabarja organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju svi članovi, a priključuju im se i njihovi gosti.

Mimohod vatrogasaca kreće uvijek s druge strane sela, a mještani postavljaju stolove ispred kuća u onim ulicama kroz koje mimohod prolazi.

Svim sudionicima ponuđena je okrjepa, piće i razne delicije. Tri su pravca a ove godine je to kroz ulice Ivana Švera i Kralja Tomislava.
Okupljanje i polazak je bio ispred kuća domaćina Marijana Kundakčića i Stjepana Timraka, a potom dalje, okrjepa na postaji kod Deana Kundakčića i Stjepana Kolera. Na križanju s Ulicom Kralja Tomislava postaja je više domaćina. Dočekukju ih obitelji Zlatka Matijevića, Darka Kundakčića, Josipa Silovića, Stjepana Kundakčića i Marinka Maglajića. I tako od postaje do postaje do kraja Ulicom Kralja Tomislava.

Vatrogasci kroz selo prolaze u mimohodu s pjesmom i uz pratnju gazbenog dua “Šljivova grane”, dava Pave, Grandića i Stasnya.

Prema riječima predsjenika DVD Grabarje, proslava Florijanova u Grabarju održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države, ali od 1993. godine to obilježavanje je intenzivnije i provoidi se svake godine. Prijašnjih godina je u svečanom mimohodu kroz selo bilo više starijih vatrogasaca što se u novijem vremenu izmijenilo. U zadnje vrijeme sve više sudjeluje vatrogasna mladež koja je prihvatila tradiciju čuvanja i njegovanja ovog običaja. Ovakav način štovanja sv Florijana lijep je običaj koji se rijetko gdje može vidjeti u Hrvatskoj.

Nakon mimohoda selom vatrogasci su sudjelovali na sv. misi u mjesnoj crkvi koja je služena za žive i pokojne vatrogasce. Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje ispred crkve uz pjesmu i svirku.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek