Je li Bekafigo odgovoran za stanje u Savezu povijesnih postrojbi ???

Autor: DK

POŽEGA – Način na koji funkcionira Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, koji je registriran kao Udruga pri Ministarstvu uprave, Uredu državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji može se ocijeniti “pravnim aspurdom” iz mnogobrojnih razloga.

Informacije koje smo dobivali pomalo su zvučale nevjerojatne, a ono što nas je ponukalo da se oko rada i funkcioniranja tog Saveza više zainteresiramo je informacija o “pokušaju” održavanja Skupštine 14.ožujka 2015. godine u Požegi koja na kraju nije održana iz više razloga, gdje su čak kako smo dobili informaciju intervenirali zaštitari.

Kako i na koji način Savez funkcionira nije jasno iz više razloga što se može u svakom slučaju pripisati nemaru i neodgovornosti čelnih osoba, u ovom slučaju predsjednika Vatroslava Bekafiga, koji se još uvijek vodi u Registru da je predsjednik iako mu je mandat istekao još 10.ožujka 2005. godine. Barem se taj podatak navodi u Registru. Pomalo je i nejasna činjenica kako da se adresa Saveza povijesnih postrojbi navodi ona na kojoj taj Savez odavno više nije. Mnogo je tu nelogičnosti i pravnih zavrzlama koje će netko morati “izvesti na čistac” jer se takvo što ne bi smjelo dopuštati u uređenoj pravnoj državi.

Ono što najviše “bode u oči” je to što Savez povijesnih postrojbi od svog osnutka, od 2001. godine, nije dostavio niti jedan jedini Zapisnik, nadležnom državnom tijelu, o održanoj redovitoj ili izvještajnoj, a kamoli izbornoj(!) skupštini sve dok to od njih nije zatražio Ured državne uprave. Da je to činjenica o tome nam govori odgovor kojeg smo dobili od Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji kojeg objavljujemo, u kojem se između ostalog jasno navodi da su tek 15. travnja 2015. godine dostavljeni zapisnici sa održanih skupština od 2001. godine do zaključno 2014. godine koje je dostavio “predstavnik Saveza”, a prema našim informacijama to je dostavio Vatroslav Bekafigo. Zar se tako radi u pravno uređenoj državi?

Na navedene okolnosti telefonom smo kontaktirali gospodina Vatroslava Bekafiga koji nije htio razgovarati, a na naš upit da prokomentira određene pojedinosti odgovorio nam je da “pričamo gluposti”. Dokumentaciju koju smo dobili, Statut i sve zapisnike sa održanih skupština ne idu u prilog gospodinu Bekafigu i da može govoriti da pričamo gluposti.

Da li kao takav Savez koji “prema svemu sudeći nezakonito djeluje” može funkcionirati, tko ga zapravo pravno zastupa ako je mandat predsjedniku istekao, tko raspolaže financijskim sredstvima i za koju se namjenu troše financijska sredstva za sada ostaje nepoznanica na koje će netko od nadležnih institucija morati dati odgovor.

Također ostaje nepoznanica i kako će se priznati zapisnici sa održanih skupština u kojima od nekih nije navedeno tko je sve prisutan na skupštini, u većini nema financijskog izvješća, a nema niti svih potpisnika kao ovjerovitelja zapisnika i još mnogo toga nedostaje što je u suprotnosti sa odredbama Statuta.

Prema informaciji koju smo dobili u Uredu državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji zbog svih tih nejasnoća, nedostavljanja dokumentacije i načina takvog djelovanja nad Udrugom Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske otvoren je nadzor. Što će se u tom nadzoru utvrditi na temelju dokumentacije i brojnih nejasnoća ostaje nam za pratiti jer je za očekivati da su brojne nezakonitosti, a kao još jedna od nejasnoća koja će se morati razjasniti je ta, koju zapravo Udrugu, kao članicu Saveza predstavlja Vatroslav Bekafigo. Poznato je da su od jedne, gotovo istoimene Udruge, napravljene dvije. U “Društvu sveti Grgur” Vatroslav Bekafigo se još uvijek u registru navodi kao dopredsjednik, a u “Društvu sveti Grgur Požega” kao tajnik. Temeljno je pitanje koja je zapravo prava i zakonita članica u Savezu, jedan ili drugi “Grgur” i da li su možda obje te udruge članice Saveza.

Na ovakve postupke prvog čovjeka Saveza upozoravale su pojedine članice čak i pisanim putem kao napr. iz Varaždina , no ni po tomu nitko od odgovornih ništa nije poduzeo.

Budući da se radi o složenosti cijele situacije oko Saveza, ali i gospodina Bekafiga, nastavak ove priče slijedi….

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: