Javna priznanja primili Lucija Budić, Leonardo Franić, Šah klub Brestovac i Voćarstvo Boić, a zahvalnicu Nevenka Vranješević /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Povodom Dana općine Brestovac i zaštitnika svetog Mateja svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Tomo Vrhovac, a državnu himnu izveli su tamburaši i pjevačka skupina OŠ Dragutina Lermana i KUD-a Berda, te je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima.

Nazočili su brojni gosti među kojima izaslanik Ministarstva regionalnog razvoja Davor Huška, županica Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Troha, saborska zastupnica Anamarija Blažević, te više gradonačelnika i načelnika. Prigodno izlaganje o dostignućima kroz proteklu godinu podnio je općinski načelnik Zdravko Mandić.

-Nastavili smo s planiranim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu s ciljem poboljšanja standarda građana. Izgrađene su pješačke staze u Zakorenju i Pavlovcima, sanirana je rasponska konstrukcija mosta na rijeci Orljavi na cesti prema Podsreću, modernizirana javna rasvjeta u Ivandolu,Deževcima i Orljavacu, te izgrađena nova rasvjeta u Rasnoj, obnovljen mjesni dom u Skenderovcima, uređeno dvorišno parkiralište općinske zgrade i izgrađena pristupna rampa za osobe smanjene pokretljivosti, te uređena  javna površina za spomen obilježje – istakao je načelnik Mandić, te dodao da je ulagano u građevine za javnu vodoopskrbu i odvodnju u suradnji s Tekijom. To su radovi na izgradnji preostalog dijela kanalizacijske mreže u Nurkovcu, te produžetku vodovodne mreže u naseljima, a ukupna su  ulaganja veća od 4,2 milijuna kuna.

Kao potpomognuto brdsko-planinsko područje koristili su potpore Ministarstva regionalnog razvoja po programima održivog razvoja lokalne zajednice i tim područjima za izgradnju pješačkih staza.

-Rekonstruirano je križanje u Brestovcu gdje je izgrađen kružni tok, što je projekt Hrvatskih cesta vrijedan oko četiri milijuna kuna. Radi o tzv. provoznom kružnom toku te je potpuno ostvario svoju funkciju – smirivanje i protočnost prometa, te povećana sigurnost svih sudionika u prometu – kazao je u nastavku Zdravko Mandić. Pored toga tu je više otvorenih gradilišta gdje radovi traju, ali i pripremljenih projekata za buduće razdoblje.

-Najznačajniji projekt je izgradnja dječjeg vrtića u Brestovcu za koji je gotova tehnička dokumentacija i prijavili smo ga  za dodjelu bespovratnih sredstava u vrijednosti 5,76 milijuna kuna- naglašava Mandić dodajući da će nastaviti izgradnju pješačkih staza u Ivandolu i Vilić Selu.

Aktivno sudjeluju u pripremi i izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Požege kojeg su dio, a s ciljem korištenja Integriranog teritorijalnog mehanizma  za sedmogodišnje razdoblje financijskog okvira kohezijske politike EU. Sa Udrugom Veličanka kao prijaviteljem traje programa Zaželi što omogućava zapošljavanje 15 žena za pružanje pomoći u kući, a aktivirale su se udruge te je održano niz manifestacija.

-Usmjerili smo prihode najvećim dijelom za kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu ali smo pronašli sredstva i za povećanje izdvajanja za udruge, socijalnu skrb, školstvo i predškolski odgoj tako da imamo niz mjera pomoći, sufinanciranja i potpora – zaključio je načelnik Mandić i dodao da su to pomoći za novorođeno dijete, nabavka radnih materijala za sve učenike osnovne škole, jednokratne financijske pomoći redovnim studentima, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i druge. Nastojanja su da javne politike koje provode na lokalnoj razini  budu usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana i stvaranja preduvjeta za svekoliki razvoj te zajednice.

-Pozvani smo činiti dobro radi onih čija su imena na spomen-obilježju braniteljima, županija vam stoji na raspolaganju jer je bitan ravnomjeran razvoj, a bit će potpora na izgradnji dječjeg vrtića – kazala je čestitajući Dan općine županica Antonija Jozić. Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević uputio je čestitke u ime svih gradonačelnika i načelnika, a izaslanik Ministarstva regionalnog razvoja Davor Huška najavio je nove programe potpora lokalnim zajednicama, te pohvalio rezultate ove općine.

Načelnik Mandić i predsjednik vijeća Vrhovac uručili su javna priznanja općine koja su ove godine dobili Lucija Budić za rad u vatrogastvu, učenik Leonardo Franić za odličan uspjeh, Šahovski klub Brestovac za rezultate u radu, te Voćarstvo Boić za doprinos gospodarstvu i turizmu.

Umirovljenica Nevenka Vranješević, majka poginulog branitelja dobila je zahvalnicu općine za potporu udrugama i humanitarne aktivnosti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88