Požega.eu

Jakšićki Slovaci uređuju i opremaju prostorije, ali ne staju ni sa probama!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Jakšićki Slovaci uređuju i opremaju prostorije, ali ne staju ni sa probama! Požega.eu | Jakšićki Slovaci uređuju i opremaju prostorije, ali ne staju ni sa probama!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Svi koji su ranije bili u nekadašnjem Vatrogasnom domu u Jakšiću sada njegovu unutrašnjost jednostavno ne bi prepoznali. Ona je potpuno promijenila izgled zahvaljujući vrijednim članovima Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića čijim rukama i trudom je to postao reprezentativan prostor, a oni ga koriste zajedeno sa tamošnjim HKUD Slavonija.

U tom je prelijepom prostoru održana 15. izvještajna skupština Matice Slovačke Kukučin Kuntarić koja ima više od stotinu članova.

-Više od 470 tisuća kuna uloženo je u obnovu, uređenje i opremanje prostorija, folklorna skupina je imala 110 proba i devet nastupa, organizirali smo tradicionalnu manifestaciju Slovaci Slovacima, dobro surađivali sa jakšićkim udrugama, te sudjelovali na svim događanjima na području općine – istakao je u izvješću o radu predsjednik Matice slovačke Pavel Treger. On se osvrnuo na proteklih 15 godina rada Matice slovačke.

Donijet je program rada za 2023. godinu kojim je predviđen nastavak ovih radova, nabava nošnji i instrumenata, te nastupi folklorne skupine.

-Čestitam na ostvarenim rezultatima, a općina će i nadalje pratiti vaše aktivnosti – naglasio je u pozdravnoj riječi načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević uz kojega je bio predsjednik Općinskog vijeća Jakšića Boško Obradović.

Rad skupa pozdravili su predstavnici srodnih i drugih udruga ovog kraja, te Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u našoj zemlji koji je pohvalio rad ove udruge i najavio daljnje dogovore, te potporu Jakšićanima.

Na kraju skupštine nekoliko izvornih slovačkih pjesama izvela je dječja skupina Matice Slovačke uz pratnju glazbenog sastava.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.