Jakšićki Slovaci spravljali uporabne predmete koji su se nekad koristili, a domaćice pekle Babke! /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića po pokroviteljstvom jakšićke općine upriličila je u ribičkom objektu Zelena laguna u Rajsavcu Večer slovačkih običaja kojom prigodom je praktično pokazana izrade predmeta iz staroga kraja. Sve je to bilo u obiteljskom ozračju sa tridesetak sudionika. Jedna skupina je u objektu spravljala premete koji su se nekada koristili u domaćinstvima, a druga je na terasi objekta pekla slovački specijalitet zvani Babke što su ustvari Bakini krumpiri.

Sudionike je pozdravio predsjednik Matice slovačke Pavel Treger uključujući goste iz drugih društava, a naglasio je da je sve pripremila njihova Sekcija tradicijske kulture u namjeri da se prikaže život uz tradiciju njihovih predaka. Tako su pleli i izrađivali simple koje su se koristile kao posude za hranu i namirnice, te  slične predmete, a od pruća su izradili tzv. ljesu koja se koristila za sušenje voća izrezanog na ploške i izloženog suncu!

-Krumpir se usitni pomoću trenice, dodaju se brašno, sol, biber i jaja, te se takva masa razvuče u krugove i peče na tavici – kazale su nam domaćice koje su spremale taj slovački specijalitet izgledom nalik na pljeskavicu.    

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88