Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Jakšićki Slovaci nastupili na susretima zemljaka uz prikaz žetvenih svečanosti

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kulturna baština, prijateljstvo, narodni običaji, ples i pjesma – sve to posjetitelji ovog vikenda mogli vidjeti u Zokovom Gaju, malom mjestu u općini Zdenci gdje je u organizaciji Matice slovačke održana tradicionalna, 17. po redu manifestacija Susreti Slovaka i prijatelja pri žetvenim svečanostima, kojom je ujedno i obilježena 20. godišnjica rada te Matice.

Sve je počelo prikazom starinskog običaja Slovaka u Slavoniji i to žetve žita. Bilo je to kao nekad, kosci su ručnim kosama kosili, a žene skupljale žito u granice uz tradicionalne slovačke pjesme koje je predvodila najstarija članica Matice iz Zokovog Gaja, Etelka Bakoška.

Prionulo se onda jelu u polju, a na maloj trpezi bilo je bogatstvo tradicije, masni kruh, čvarci, pečena kobasica, luk i ostala prepoznatljiva jela u kojima su uživale sve generacije, a posebno je bilo prekrasno vidjeti mlade članice Matice iz Jurjevca kako uživaju u tim starim jelima.

Nakon košnje, u povorci se krenulo ispred društvenog doma gdje je održan nastup svih Matica, no prije toga obratili su se domaćini i gosti.

Predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra pohvalio je Maticu slovačku Zokov Gaj kao jednu od najmanjih, ali i najvrjednijih u Hrvatskoj.

-Lijepo je danas biti u ovdje, u malom Zokovom Gaju koji zna i ima u sebi to čuvanje narodnih običaja. Oni ovdje izvode te stare tradicionalne pjesme Slovaka, ja se naježim kad to čujem jer to nisu pjesme koje su oni donijeli iz Slovačke pa sad tu izvode, to su one prave izvorne pjesme Slovaka jednog kraja i moram reći da to već sada postaje rijetkost. Moram se od srca zahvaliti ljudima u Zokovom Gaju i njihovoj predsjednici Vesni Kunštek koji rade nešto što je teško opisati, hvala vam divni ljudi što ste tu i čuvate svoje podrijetlo, svoju kulturu i običaje – rekao je Vavra te potom predsjednici Kunštek uručio posebno priznanje Saveza za 20 godina vrijednog rada Matice na čuvanja običaja i kulture Slovaka u Hrvatskoj.

Žetvene svečanosti otvorio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Potom su se programom običaja predstavile sve Matice i to prvo domaćini, a zatim Matice iz Jurjevca, Miljevaca, Markovca Našičkog, KUD-a Zdenac iz Zdenaca te kao šećer na kraju odličnim nastupom Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo