Jakšićki osnovnoškolci učili kako proizvesti prirodnu kozmetiku: “Uvijek je dobro naučiti nove stvari”

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Osnovna škola „Mladost“ Jakšić ugostila je djelatnike i volontere iz Eko–centra Latinovac. Njihovi volonteri dolaze iz različitih zemalja i uključeni su u brojne europske projekte, a u školi „Mladost“ prisutne su bile Danijela (voditeljica radionice) te Mariane, Patricia i Benedetta (volonterke iz Portugala i Italije).

Bila je to prilika iz prve ruke saznati o njihovu radu, angažmanu i volontiranju diljem svijeta. Voditeljica Danijela rekla nam je da je prirodna kozmetika zdravlje, sigurnost, i razigranost gdje se možeš igrati raznim pokusima. U radionicama osim o kozmetici bave se uzgojem hrane, hortikulturom, skupljanjem biljaka. Stalno koriste prirodne elemente i cilj im je povezati prirodu i čovjeka.

Učenicima škole pokazale su kako na prirodan način i uz uporabu prirodnih materijala izraditi razne kozmetičke proizvode. Učenici su bili oduševljeni jer su svoje slobodno vrijeme ispunili na kvalitetan način i vrlo kreativno. Budući da su volonteri iz raznih krajeva svijeta, radionica je održana na engleskom jeziku. Na radionici je prisustvovalo petnaest učenika, većinom onih koji pohađaju izvannastavnu aktivnost „Rukotvorci“, čiji je cilj promovirati reciklažu i uporabu ekoloških materijala u nove korisne proizvode, a koje vodi nastavnica Ivana Kuna Raguž, kao i drugi zainteresirani. Pravili su kremu za lice i balzam za usne topeći pčelinji vosak i miješajući ga s maslinovim uljem i eteričnim uljima. Učenici, koji su nazočili ovoj radionici, imat će priliku svoje znanje i iskustvo prenijeti dalje jer će se radionica ponoviti uz prisustvo većeg broja učenika i njihovih roditelja. Osim što je cilj kod učenika probuditi svijest o očuvanju prirode, cilj je i potaknuti empatiju prema drugima i potrebitima jer će svoje proizvode prodavati na adventskom sajmu kako bi prikupili novčana sredstva koja će donirati domu za nezbrinutu djecu koja žive u Domu svetog Josipa. Tijekom radionice učenici su bez problema komunicirali na engleskom jeziku i povezali s volonterkama.

– Meni se jako svidjela radionica jer želim i sama raditi svakakve prirodne kozmetičke proizvode kod kuće. Volim balzame i kreme. Volim raditi razne pokuse, rekla je Lea Moravek. Na radionici smo naučili kako pomoći okolišu. Upoznali smo se i zbližili s voditeljicom i volonterkama. Bilo je zanimljivo što su volonterke znale reći neke riječi na hrvatskom jeziku. Informirali smo ih o običajima bacanja bombona u svatovima. Bile su oduševljene. Preporučili smo im slavonske specijalitete. Oduševljeni smo radom i nadamo se da će opet doći s novim iskustvima – komentirala je Barbara Ružičić.

– Tijekom radionice bili smo pažljivi i vrijedno smo radili. Svaki sudionik dobio je po jedan proizvod, koji smo spremali u male čaše, koje su me posebno očarale, i recept da ponovimo sve kod kuće – rekla je Nika Žiberna.

Pozitivni komentari bili su i od strane volonterki koje su također bile obogaćene novim iskustvom.
– Današnja je radionica bila odlično iskustvo. Uvijek je dobro naučiti nove stvari. Atmosfera je bila izvrsna, klinci su bili odlični. Ova me radionica zainteresirala i obogatila rekla je Mariana Dicuisic iz Portugala. Moram priznati kako mi je prirodna kozmetika novost. Današnja radionica je bila odlična za učenje prvih koraka izrade prirodne kozmetike. Komunikacija s djecom je bila odlična, a i imali smo priliku podijeliti međusobna kulturološka iskustva i naučiti više o ovoj predivnoj zemlji – rekla je Patricia Candido iz Portugala.

– Jedan od ciljeva bio je uklopiti se među učenike i to smo u potpunosti ostvarili. Nismo učili samo o kozmetici, već smo razgovarali i učili s ovim prekrasnim mladim djevojkama i dječacima. Cijenim ovo iskustvo i sigurno ću i sama početi praviti prirodne kozmetičke proizvode – rekla je Benedetta Sauberi iz Italije.

Svi se učenici vesele novoj radionici gdje će drugim sudionicima prenijeti svoja znanja i iskustva.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot