JADRAN ILI SLAVONIJA: Korčula je dobila dopisništvo HRT-a, možda i Požega ponovno -“kad na Savi rodi grožđe”

Autor: Jelenko Topić

Teško je pronaći bilo kakav ozbiljan i razuman argument da je otočni gradić Korčula sa malo više od pet tisuća žitelja po bilo čemu značajniji od biskupijskog, županijskog i veleučilišnog središta zvanog Požega. Ipak ovih dana u Korčuli je otvoreno dopisništvo Hrvatske televizije u kojemu će raditi profesionalci, vjerojatno novinar i snimatelj, za javni medijski servis kojega plaćaju svi građani ove zemlje.

Gledajući tu informaciji čovjek da ne povjeruje jer je logično da za takav potez postoje nekakvi kriteriji i pravila. Logično bi bilo očekivati da javna televizija sa svojim profesionalcima prije svega u ovoj državi pokrije gradove koji su sjedišta županija. A tu ne spadaju Korčula, Metković i još neka mjesta.

Lijepo se prisjetiti vremena kad Požega nije imala se atribute koje ima sada, a bila je medijski dobro zastupljena. Primjerice taj grad je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća imao profesionalno dopisništvo Glasa Slavonije, zatim od 1978. dopisništvo najčitanijeg dnevnika tog vremena Večernjeg lista, koju godinu iza toga radio je i profesionalac za tadašnji utjecajni list Vjesnik, a uspostavom nove države HTV je u tom gradu imala dopisništvo sa desetak profesionalnih i honorarnih novinara i snimatelja(Sanja Najvirt, Verica Rebrina, Kazimir Balog, Lidija Galić, Krešo Fumić, Davor Andrijić, Mario Brus, Alan Nedela itd.). Sada od toga ničega nema.

Vratimo se na početak ovog teksta. Što se to u Korčuli tijekom godine toliko događa da su dobili ovaj medij u svoje okrilje. Ili još bolje što se tamo zbiva od 1. listopada do 1. lipnja. Gotovo ništa.

S druge strane Požega je konstantno prepuna zbivanja, kojih nema u medijima na nacionalnoj razini. Sve ostaje zabilježeno na lokalnim portalima i programima radio-postaja.

To koriste neki mediji izvan Požege dolazeći u tu sredinu pratiti nešto što miriše na žutilo, crnilo i afere.

Teško se oteti dojmu da u svemu nema prste politika. Mnogima su puna usta Slavonije, ali kada nešto treba konkretno učiniti za taj kraj onda teško prolazi jer očito plavi Jadran ima prioritet.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek