Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Jačanje ponude i proširenje sadržaja – koraci za bolji kontinentalni turizam

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Jačanje ponude i proširenje sadržaja – koraci za bolji kontinentalni turizam Požega.eu | Jačanje ponude i proširenje sadržaja – koraci za bolji kontinentalni turizam

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Tradicija poduzetništva i obrtništva, te metaloprerađivačke, tekstilne, drvne i prehrambene industrije okosnica su daljnjem razvitku Požeško-slavonske županije. Prisutnost poduzetničkih i gospodarskih zona te postojanje potpornih institucija na području županije predstavlja veliki potencijal za razvoj jer se poduzetnici kroz pripremljenu infrastrukturu, olakšice, poticaje, te savjetodavne usluge lakše odlučuju za otvaranje poduzeća, posebice mladi, te obzirom na niz olakšica, postaju konkurentniji na tržištu. 

Ta županija je poznata i kao poljoprivredno područje, posebice po vinarstvu i vinovoj lozi. Daljnji intenzivniji razvoj omogućen je nizom potpora, te bespovratnim sredstvima Europske unije za razvoj poljoprivrede.

Potencijal je u nastavku pozitivnog trenda porasta broja poljoprivrednih gospodarstava i njihovom okrupnjavanju. Dodatno, postoji tradicija i dodatni potencijali za unapređenje slatkovodnog ribarstva i konjogojstva u zapadnim dijelovima županije. Također, očuvani okoliš i prirodni resursi potencijal su i poticaj za proizvodnju meda. 

Bogata kulturna i povijesna baština, te očuvana priroda potencijali su za razvoj kontinentalnog turizma, posebice jačanjem kulturnog turizma, te kulturnih i kreativnih industrija. Postojanje uzletišta za zrakoplove predstavlja dodatni potencijal za razvoj turizma obzirom na dostupnost sadržaja koji su u ponudi. 

Ovi resursi također su i potencijal za intenzivniji razvoj ostalih selektivnih oblika turizma kao što su lovni, ruralni, sportski i slično. Neki od primjera nedovoljno iskorištene prirodne i kulturne baštine koji su potencijal za nove turističke ponude brojne su vile, kurije, dvorci,  te Državna ergela Đakovo – Lipik i mnogi drugi. 

Usmjerenje županije na razvoj kontinentalnog turizma visoke kvalitete ukazuje na potrebe boljeg osmišljavanja postojeće ponude i korištenja resursa, usklađivanja i poboljšanja rada turističkih agencija i na obrazovanje turističkih djelatnika, i onih koji se žele baviti poslovima u turizmu, kao i educiranje u području turizma, te na taj način jačati konkurentnost turizma županije.

Dosadašnja iskustva kontinentalnog turizma ukazuju na velike mogućnosti daljnjeg unapređenja što će zasigurno donijeti rast broja noćenja. Prethodne godine to potvrđuju posebice kada je u pitanju Park prirode Papuk, te više priredbi na požeškom, pleterničkom i pakračko-lipičkom kraju.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.